МЕЂУНАРОДНА награда за књижевност „Александар Тишма“ уручена је у Новом Саду мађарском писцу Ласлу Дарвашију, првом добитнику признања које додељује истоимена фондација у знак сећања на чувеног новосадског и светског писца Александра Тишму (1924-2003).


На свечаности у Матици српској, награду Дарвашију за књигу новела „Зимско јутро. Бог. Домовина. Породица“, објављену 2016. године на немачком језику, уручила је председница жирија Илма Ракуза, швајцарска књижевница и критичарка.


- У 35 новела награђене књиге Дарваши се бави нарушеним породичним односима, социјалном немаштином и запостављеношћу, мржњом према странцима, криминалитетом и несрећама. Његови ликови захваћени су неком врстом носталгичне неутешности, чија апсурдност помало подсећа на Кафку – рекла је Ракуза.


Захваливши на признању које носи име великог писца, Дарваши је истакао да је велика част бити добитник, у оштрој конкуренцији више од 20 светских писаца, међу којима је жири изабрао једног.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Установљена награда "Александар Тишма"


Осврћући се на награђено дело, он је напоменуо да је књига новела написана у „једној илибералној земљи“.


- Новеле ове књиге не дижу ограде, већ говоре о различитим формама ограда, друштвених и душевних. Ове новеле се не затварају већ се отварају према запаљивим неизреченим и непригушиваним догађањима људског бивствовања...Одећу пакла понекад налазимо и у личном гардероберу – казао је Дарваши и додао да „слобода изускује свакодневни напор“.


Лауреата и присутне поздравила је Драгана Милошевић, покрајински секреатар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама а скупу су се обратили и председник Фондације Андреј Тишма, председник Матице српске Драган Станић и Бора Бабић, управитељка Фондације „Александар Тишма“.