Скромни владар несаломиве воље

Драгана Матовић

понедељак, 24. 06. 2019. у 08:50

Скромни владар несаломиве воље
Илустрована монографија "Петар Први - краљ ослободилац" Душана Бапца биће промовисана у понедељак у Скупштини града. Одликовали га демократичност, поштовање Устава и народа

КРАЉ Петар Први Карађорђевић, унук вожда Карађорђа, син кнеза Александра и зет књаза (касније краља) Николе Првог Петровића Његоша, оставио је дубок траг у новијој српској историји, али тек недавно је из штампе изашла прва илустрована монографија о њему. Књига "Петар Први - Краљ Ослободилац" Душана М. Бапца, објављена у "Евро буку", која представља политичко-историјску анализу околности које су пратиле живот и владавину овог монарха, биће промовисана данас, 24. јуна од 18 часова у Скупштини града Београда.

Ослањајући се на поуздану архивску грађу и, пре свега, на објективно сагледавање историјског контекста, аутор нам пружа слику о Петровом детињству и младости, школовању, животу у емиграцији, духовним тежњама, политичким схватањима.

- Краљ Петар Први Карађорђевић је једна од најсветлијих и најистакнутијих личности српске историје, због тога што је ослободио Стару Србију и Косово, због своје демократичности, безусловног поштовања Устава, посвећености нацији и личне скромности - објашњава Бабац, за "Новости". - Постићи све ово, у Србији, није било једноставно никада.

Прочитајте још - ТВ КРИТИКА: "Краљ Петар Први" - разисторијски шок

Бабац каже да ће они који своје знање савремене националне историје базирају на уџбеницима историје и интернету пронаћи и доста нових чињеница:

- Ова књига представља синтезу доступних извора, праћену са више од 300 илустрација, фотографија, докумената и предмета. Фотографије из епохе, махом непознате јавности, представљају историјски извор првог реда - уверен је аутор.

Владавина краља Петра често се посматра као златно време просперитета Србије, иако то време важи за изузетно турбулентно: од 1903. до 1914. године у Србији се променило чак 18 влада.


- За краља Петра Првог кажу да је био најправдољубивији српски владар - говори Бабац. - Његова правдољубивост се огледа, пре свега, у Прокламацији коју је 25. јуна 1903. новоизабрани краљ упутио народу: "Ја хоћу да будем истинити уставни краљ Србије. Устав и све уставне гарантије за слободу и права народна, те основе правилног и сретног развитка и напретка народног и државног живота, за мене су светиње, које ћу вазда најбрижљивије поштовати и чувати." Нови краљ је изјавио да би се, уколико српски народ тако одлучи, сагласио и са укидањем монархије и успоставом републике. Била је то изјава без преседана у дотадашњој, али и каснијој српској историји.

Бабац сматра да је краљ Петар Први био демократа, и мада је владао пре више сто година, његов пример може бити веома инспиративан и у данашње време.

ИДЕЈА ЈУГОСЛОВЕНСТВА - РЕКАО бих да је и краљ Петар био задојен идејама Илирског покрета и југословенства. Са људима сличних гледишта је често долазио у додир и током свог живота у изгнанству, међутим, његова улога у стварању Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца није била од значаја - каже Бабац. - Краљ Петар је 24. јуна 1914. пренео своја краљевска овлашћења на престолонаследника Александра, који је тада постао регент. Од тог тренутка је краљ Петар био више отац који саветује неголи монарх.

- Лична скромност и поштовање Устава су вредности које никада не би смеле да постану демоде - каже Бабац. - И поред личне скромности, која се граничила са аскетизмом, краљ Петар Први нам је оставио своју задужбину, Цркву Светог Ђорђа на Опленцу. И о задужбинарству би ововремени могли нешто да науче. Такође, у време ратова, на првој линији фронта су били краљ, његови синови и браћа.

Прочитајте још - СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ: Краљу Петру ореол неустрашивог борца

Као препознатљиву особеност краља Петра Првог, Бабац истиче стрпљење:

- Био је претендент на престо пуних 59 година, што је најдужи стаж у Србији још од средњег века. Затим, када се вратио у Србију, чекао је на своју пуну афирмацију још готово десет година, а затим је дошао Велики рат. Ову особину истичем јер она савременом човеку у највећој мери недостаје.

Бабац закључује да је читав живот краља Петра Првог још од ране младости био непрестана борба, пуна успона и падова, у којима је он испољавао несаломиву вољу, од Француско-пруског рата, Босанскохерцеговачког устанка, па све до албанске голготе, која је уједно и његова највећа победа и завештање будућим поколењима.

ЗАВЕРЕНИЦИ

НА питање да ли је краљ Петар Први био у контакту са завереницима који су убили последњег владара лозе Обреновића, Бабац одговара:

- Завереничка група и њено политичко деловање у Србији с почетка 20. века су у тој мери компликовани да би захтевали посебну књигу да се расветли само та појава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Stvarno Tužno

24.06.2019. 09:09

istina je sto pisete. Bio je demokrata, dao je pravo svim SRPSKIM ratnim invalidima specijalne ceduljice na kojima je pisalo na kom trgu ili ulici mogu da prose. Stim da su ti ljudi isticali i svoje ratne medalje dok su prosili. A sa druge strane dodvoravao se nekada austrougarskim oficirima, sada vec oficirima Kraljevine SHS tako sto im je davao vece cinove. Istim onim koji su pobili trećinu zivlja u velikom ratu. Za mene on nikada nece biti svetla licnost.

Strelok

24.06.2019. 10:05

@Stvarno Tužno - Биће да сте нешто помешали. Није краљ Петар владао после Великог рата, већ његов син, краљ Александар.

Pink Floyd

24.06.2019. 10:12

@Stvarno Tužno - Komentar koji ste pisali, odnosi se na kralja Aleksandra.

Francesco

24.06.2019. 11:16

@Stvarno Tužno - Bravo, bravo, bravo. Od dinastije instalirane u Srbiji po želji britanske krune ništa dobro se nije ni moglo očekivati. Majski prevrat je naneo Srbiji i Srbima više štete nego cela otomanska vladavina..

Raca Milosavljevic

24.06.2019. 09:50

... treba uvek da se stavi istina na sto ma kakva ona bila ... bolje je tako ...