Дела са косовско - метохијском тематиком

Д. Зечевић

петак, 21. 06. 2019. у 17:52

Дела са косовско - метохијском тематиком

Фото: Д. Зечевић

У грачаничком Дому културе промовисана издања Н.И.Ј.П Панорама-Јединство, најстарије издавачке куће са Косова и Метохије која је наставила да издаје и ради и у расељенштву
ГРАЧАНИЦА - У оквиру Видовданских свечаности у Грачаници је у петак традицонално представљена новинаско-издавачка кућа „Панорама Јединство“ и њена издања између два Видовдана. Према речима директора Светозара Влаховића „Панорама Јединство „је најстарија издавачка кућа са Косова и Метохије која је наставила да издаје и ради и у расељенштву.

Прочитајте још: Председник општине Грачаница с амбасадором Коснетом

- У данашњој хипродукцији издаваштва, издања наше куће су препознатљива по садржајима односно косовско-метохијском тематиком. Пре неки дан се у Приштини славило 20 година од доласка Нато на КиМ а Срби су обележавали двадесетогодишњицу прогона и управо тада је „Панорама–Јединство“ протерано из своје матичне зграде у Приштини али смо упркос томе наставили са радом – истакао је Влаховић на промоцији у грачаничком Дому културе где је према речима уреднице новинско-издавачке куће промовисано неколико књига.У питању су књиге: Наличје тишине аутора Радомира Стојановића, Као месец на рубу хаљине аутора Ранка Ђиновића, збирке љубаве поезије, Приповедке за децу под називом Приче из унутрашњег џепа Радосава Стојановића. Ова новинаско издавачка кућа под чијим окљиљем се идаје и лист Јединство, представила је и научну књигу из области педагогије професора доктора Радивоја Кулића и још двојице аутора, потом књигу под називом Жена из Витне проф.др Драгомира Костића као и четири броја часописа стремљења.

- И најновији број часописа за књижевност и културу Стремења доноси обиље литерарних прилога – поезију, прозу, есеје, студије, приказе, портрете писаца, народна предања, критичке осврте, ликовне илустрције и друге развноврсне написе који су сви скупа из пера више од 30 аутра а који су углавном са простора Косова и Меотхије. Управо зато ово литерарно гласило представља уистину верно огледало савременог стваралаштва код нас и показује да Панорама Јединство као такво заузима значајно место у српској периодици-истакла је Рада Комазе урендица НИЈ Панорама Јеиднство на промоцији издања ове новинско издавачке куће у грачаничком Дому културе где је о својој најновијој збирци песама говорио и песник Ранко Ђиновић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације