НИКАДА нисам био у Србији, а увек сам радознао да упознам нове земље, и радујем се доласку на ваш фестивал. Биће ми, наравно, посебно драго да поново видим Лазара Ристовског који игра у мом филму "Човек који је купио месец", и надам се да ће се ова комедија допасти и вашој публици - каже ексклузивно, за "Новости", италијански редитељ и сценариста Паоло Зука, који у нашу земљу стиже у суботу, 22. јуна, као почасни гост 3. Равно Село филм фестивала.

Његово остварење "Човек који је купио Месец" (Uomo che comprо la luna) је најгледанији италијански филм у њиховим биоскопима (оборио је све рекорде у последњих пет година), а наша фестивалска публика имаће прилику да га види у суботу, у оквиру главног такмичарског програма.

- Ова романтична прича доживела је велики успех у Италији, посебно кад имамо у виду да је у промоцију и маркетинг уложено релативно мало средстава. Људима се заиста допао филм, поготову на острву Сардинија, где је био прави биоскопски хит, па су они позивали своје пријатеље и рођаке из осталих делова Италије да га гледају. Онда се "Човек који је купио Месец" и њима допао, и почело је да се прича о филму. Ми то на италијанском називамо passaparola, а на енглеском се то каже word of mouth.

Прочитајте још - "Равно Село филм фестивал" - у знаку дебитаната

Зука је за своју комедију окупио и занимљиву глумачку екипу - главне јунаке играју чувена шпанска глумица Анхела Молина ("Мрачни предмет жеља" Луиса Буњуела, "Живо месо", "Прекинути загрљаји" Педра Алмодовара...), и италијански глумац Јакопо Кулин, а на питање како је дошло до сарадње са нашим Лазаром Ристовским, Зука каже да је добио препоруку од сниматеља филма Sonetula.

- Лазар је већ радио у Италији и оставио је добар утисак, тако да нисам много размишљао да га позовем. Он је сјајан глумац, мислим да је мајстор свих жанрова, не само комедије, где је бриљантан.

О томе шта је ипак било пресудно да његов филм тако освоји публику, пошто и у Италији њихова домаћа остварења воде битку на биоскопским благајнама са америчким блокбастерима, Зука истиче да сигурно има утицаја то што су људи данас жељни искрених емоција и смеха.

- Радња филма се догађа у мојој родној Сардинији која је прелеп амбијент, и прати једног локалног рибара. Он је обећао Месец жени коју воли ако се уда за њега, а Сардињани увек одрже своје обећање. Она се тога сетила педесет година касније. Постоји још један занимљив податак: филм је пуштен у дистрибуцију са свега двадесет копија, а биоскопске сале су увек биле пуне. Мислим да је за комедије најважније да се гледају у друштву, и да се ужива у њима са доста људи.

Редитељ који је скренуо пажњу европске критике остварењем "Судија" (награда Давид ди Донатело на Бијеналу у Венецији, награда жирија на фестивалу Клермонт-Феранд...), каже и да је чест гост на пројекцијама "Човека који је купио Месец", где упознаје гледаоце и разговара са њима.

Прочитајте још - Ноћ српског филма широм наше земље

- Понекад дођу и главни глумци, а то је још један важан тренутак: људи воле да се сретну са уметницима као са стварним, обичним људима, и да доживе нека искуства мимо свог смарт телефона, у реалном свету. Наш филм се још приказује и после дванаест недеља, и спремни смо за сезону отворених биоскопа.

На питање како фестивали могу да помогну филмовима, посебно они дебитантски, као што је Равно Село филм фестивал (фестивал првог и другог филма аутора, односно редитеља), Зука истиче да су они свакако важни.

Паоло Зука

- То је одлична прилика да проширимо своје видике, упознамо нове људе и погледамо филмове које можда не бисмо имали прилике да видимо. Често управо фестивали дају филмовима додатни публицитет и прилику да допру до публике, а учешће на њима може да отвори врата и за друга тржишта. Када је "Човек који је купио Месец" био приказан на фестивалу у Кореји, добили смо дистрибутера у Кини. А то је огромно тржиште и сјајна прилика која нам се пружила управо захваљујући учешћу на фестивалу - сматра Паоло Зука.

У ПЕТАК ВЕЧЕ ОТВАРАЊЕ

ТРЕЋЕ издање Равно Село филм фестивала свечано ће започети пројекцијом филма "Краљ Петар Први" редитеља Петра Ристовског, а на церемонији отварања наступају Ана Станић, Душица Новаковић, Мирна Радуловић, Ксенија Мијатовић и Лука Мараш. Они ће уз пратњу музичара Новосадске филхармоније, предвођене маестром Микицом Јевтовићем, извести неке од најлепших и најпопуларнијих нумера домаће и светске филмске музике.