Премијерка Ана Брнабић посетила је вечерас српски Културни центар у Паризу, где је обишла изложбу "Сава Шумановић и тајна под куполом" Галерије Матице српске.


Изложба је отворена у мају поводом обележавања 180 година дипломатских односа између Србије и Француске.


Приказан је и кратка видео презентација платформе "Србија ствара", коју је покренула Влада Ане Брнабић, а чији је део и Галерија Матице српске.


Брнабић је на пријему рекла да је ово година у којој две земље славе 180 година дипломатских односа и у којој ћемо после више деценија поново успоставити блиске, традиционално добре односе.


Прочитајте још: БРНАБИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ФРАНЦУСКИМ КОЛЕГОМ: Приштина да укине таксе, сигуран пут до састанка у Паризу


"Преци су нам оставили братске односе. Увек смо се борили за исте вредности, а улога нас политичара да те односе очувамо и као такве оставимо будућим генерацијама", рекла је председница владе.


У том смислу су, каже, веома важни састанци које је данас имала у Паризу, као и предстојећа посета председника Емануела Макрона Србији.


Култура и уметност од посебног су значаја за односе две земље, рекла је Брнабић.


Ако нас је нешто повезивало, осим борбе за исте вредности, каже Брнабић, то су уметници - од Саве Шумановића до Владе Величковића, који је присуствовао пријему.


Поред политичке трансформације земље, приоритет Владе Србије су уметност, култура, знање, иновације, истакла је Брнабић и додала да су данас, за разлику од ранијих времена, министарства која показују снагу једне земље - министарства образовања и културе.


Пријему су присуствовали многобројни представници политичког, културног и уметничког света Париза.