ЈАСЕНОВАЦ је огромна трагедија, ужасно место зла и страдања, и ово је филм чекан скоро седамдесет пет година. Коначно је држава одлучила да подржи ову причу, што раније није могла из ових или оних објективних разлога, а сада је стала иза њеног пројекта. То је нама велика част, а у исто време и огромна одговорност - изјавио је редитељ Предраг Гага Антонијевић најављујући снимање филма "Дара из Јасеновца".

На данашњој конференцији за новинаре која је организована у Влади Србије, пројекат који се сигурно може подвести у један од најзначајнијих у историји наше националне кинематографије, представили су и сценаристкиња Наташа Дракулић, директорка Филмског центра Србије Јелена Триван, девојчица Биљана Чекић која ће играти Дару, главну јунакињу, глумац Марко Јанкетић пред којим је улога Вјекослава Макса Лубурића.

Као Антонијевићев стручни консултант, и један од најбољих познавалаца Холокауста у свету, важно учешће у снимању нашег првог филма о страдању српске деце у усташким логорима у доба Независне Државе Хрватске има др Мајкл Беренбаум, који је такође говорио о значају пројекта "Дара из Јасеновца".

- Оно што даје снагу овом филму је прича о једној особи, девојчици. Кроз ту судбину појединца видимо како су ужасни усташки злочини и та страшна структура убијања, утицали на живот те особе, њене породице, једне националне заједнице, и то нам је послужило да персонализујемо страдање Срба у тим временима - изјавио је Беренбаум.

Цитирајући песника који је рекао да је смрт детета губитак бескрајних могућности, јер ако дете живи може да постане што год хоће, он је истакао да је свако страдање детета, трагедија за будућност.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИСПЛИВАЛЕ ФОТОГРАФИЈЕ ЈАСЕНОВЦА: Спаљивали лешеве плашећи се истине

- Нормалан човек не може да замисли да се деца могу сматрати непријатељима. То нас приморава да се суочимо са таквом суровошћу, и да говоримо о том страшном злочину. Ми очекујемо да ћемо филмом "Дара из Јасеновца", и тиме што ћемо испричати њену судбину, успети да бацимо светло на оно што се Србима догађало у доба НДХ, јер је снага филма у томе да нам пружи одређене информације, и истовремено, да нас на емотивном плану погоди и дирне. Надамо се да ће се сви они који буду видели овај филм определити да нешто више сазнају о овим злочинима, и да ће наставити да о њима причају, можда чак и боље од нас - истакао је Беренбаум.

Наташа Дракулић

Према речима Наташе Дракулић, сценарио за "Дару из Јасеновца" настао је из њених емоција и аутентичне личне приче.

- Све што сам знала о страдању чланова моје породице у Јасеновцу, а многи су ту трагично завршили, слило се у овај сценарио. Користила сам се, наравно, и документарном литературом, али је важан извор ипак оно са чиме сам ја одрастала и што је проживљено у мојој породици.

Биљана Чекић, 11-годишња девојчица из села Срефлије, Козарска Дубица, изабрана је за насловну улогу међу стотинама деце. Како је изјавила, била је веома узбуђена док је чекала резултат кастинга, а сада је пресрећна што ће играти Дару.

Како је најавио Антонијевић, снимање почиње крајем лета ове године, снимаће се на локацијама на Козари и на оним деловима Републике Српске из којих су људи и њихове породице одвођени у Јасеновац, а датум премијере је март или април идуће године, пред обележавање 75 година од затварања логора. Продуценти филма су „Филм Данас“ и Dandelion Production INC, уз подршку Владе Србије и Филмског центра Србије.

ЈАНКЕТИЋ: МНОГО ЕМОЦИЈА

ЛИК усташког официра Вјекослава Макса Лубурића, заповедника Јасеновца и целог система концентрационих логора, који се уписао у историју по најбруталнијим злочинима, како је истакао Марко Јанкетић, по много чему је најтежи у његовој каријери.

- Велика је одговорност играти у овом филму, јер је реч о једној од највећих трагедија у српској историји 20. века. Улога Макса Лубурића захтева озбиљан истраживачки рад, и постоје неки факти који морају да буду аутентични. Оно што је моје приватно осећање је велико задовољство што се филм о страдању српске деце у Јасеновцу уопште ради, и имам много емоција према томе. Надам се, и даћу све од себе, да своју улогу урадим на прави начин - истакао је Јанкетић.

ВАЖНЕ НАЦИОНАЛНЕ ТЕМЕ

ФИЛМ "Дара из Јасеновца", како је подсетила Јелена Триван, подржан је на конкурсу ФЦС са износом од 61 милион динара.

- Велико нам је задовољство што смо у прилици да као држава станемо иза оваквог пројекта, и осећам и неку врсту одговорности што раније нисмо нашли времена, интереса, новца, да снимимо филм о злочинима у Јасеновцу. Има више од седам деценија како су се догодили, а Србија о томе своју филмску причу није испричала. Драго ми је што ће се то коначно догодиити, и што ФЦС препознаје важност историјских и националних тема - изјавила је Јелена Триван, истичући да ће се ускоро снимати и филм о "Кошарама", такође једној великој трагедији нашег народа.