Алексићу додељен Васко Попа

Јл. Б. - Ј. С.

понедељак, 17. 06. 2019. у 19:53

Алексићу додељен Васко Попа

Фото М. Лабудовић

Познат добитник престижне награде која носи име нашег великог песника

КЊИЖЕВНО признање "Васко Попа" припало је Дејану Алексићу за књигу песама "Радно време раја", у издању Културног центра Новог Сада.

- Вест сам примио са радошћу и узбуђењем које је неминовно при помену имена највећег међу великима - каже, за "Новости", Алексић. - Свака озбиљна периодизација српске лирике незамислива је без књижевноисторијске оријентације на "пре" и "после" Попе. Његова поезија је кључ којим је нашем језику омогућен улаз у просторе модерног песничког израза, али, истовремено, и истинска потврда значаја културног наслеђа у живом ткиву сваке савремености, уколико претендује да буде жива. Стога је за мене долазак признања које носи његово име више од формалне књижевне награде, јер мој стваралачки рефлекс покрећу силе истог смислотворства.

Одлуку о лауреату већином гласова донео је жири у саставу Радомир Андрић, Душко Новаковић, Владимир Гвозден, Славомир Гвозденовић и Јован Зивлак (председник).

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Заклети левичар и носталгичар

У образложењу је, између осталог, констатовано и да Алексић успева да у својој поезији на смирен начин очува могућност чуда и чуђења, али у кључу отклона од непосредне, наивне фасцинације.

- Он ће, тако, евоцирати на тренутке поезију Васка Попе, певати о сирћету или о некаквом пролазном сусрету, о плажи, о овешталој фрази или о истрошеном жанру путописа како би нам открио језичку и смисаону искру у наизглед депатетизованој, баналној и оскудној стварности. С друге стране, он остварује сложену мрежу везану за литерарно искуство симболизма и борхеовских лавирината - запазио је жири.УРУЧЕЊЕ У ВРШЦУ

НАГРАДА "Васко Попа", коју од 1995. додељује Агенција Ђорђевић, биће уручена добитнику 29. јуна у Вршцу, на дан песниковог рођења, тачно у подне. Признање се састоји од повеље с Попиним ликом, рад академског сликара Милана Блануше, и новчаног износа чији дародавци су Град Вршац и "Сензал капитал" из Београда.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације