ВЕЛИКИ јубилеј, седам деценија постојања, који Графички колектив дочекује исељен са препознатљиве адресе на Обилићевом венцу и још без властитог излагачког простора, у среду ће бити обележен отварањем монографске поставке "Отисак времена, седамдесет кроз бесконачно", У Галерији Српске академије наука и уметности.

Траг деловања на савременој уметничкој сцени првог самоорганизованог уметничког колектива у социјалистичкој Југославији, дуг седамдесет година, моћи ће да се прати кроз уметничке графике и графички дизајн, плакате, видео и фото документе, публикације и архивску грађу. Убрзо после оснивања 1949. године, Графички колектив постао је стециште уметника, историчара уметности, критичара и књижевника, центар у којем су се појаве у уметности критички промишљале.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Изложба дела Недељка Гвозденовића у галерији САНУ

Од те пионирске улоге из педесетих година прошлог века па до данашњих дана, изложба ће, кроз неколико сегмената, пратити континуитет и стварање и неговање традиције ове куће. Указаће на најзначајнија дела, програме и личности, који су у њеним темељима, али и на важне изложбе и награде, колекције које баштини (плакати из педесетих, домаћи и страни аутори), међународну сарадњу, едукативне програме...

Оно што је Графичи колектив све ове деценије, како кажу, неговао у САНУ биће представљено тако да маркира уметничку, лидерску и историјску улогу коју је имао. Историја савремене српске и југословенске графике, а и уметности уопште, нераскидиво је повезана са историјом ове куће уметника, која је увек била отворена за експеримент, испитивање и афирмисање нових креативних идеја у сфери визуелних уметности.

Изложбу прати публикација са текстовима Ирине Суботић, Гордане Поповић Васић, Љиљане Слијепчевић, Јеше Денегрија и Љиљане Ћинкул, која је и уредник каталога и аутор изложбе. Текстови проблематизују различите сегменте деловања Графичког колектива, од друштвене и културне атмосфере у којој су инициране и неговане нове идеје до мапирања најзначајнијих програма и изложби у Београду и иностранству.

У збирци Колектива током 70 година накупило се више од 5.000 радова, угледних домаћих и светских аутора.

Богдан Кршић, "Победници" / Емир Драгуљ, "Родитељи"

- Колико год да је репрезентативан и велики простор Галерије САНУ, припрема изложбе изискивала је да се концентришемо само на један сегмент те богате уметничке и документарне грађе коју имамо - каже, за "Новости", Љиљана Ћинкул, директор Графичког колектива. - Определили смо се да кичму поставке чине дела 57 добитника наше награде "Велики печат". Изложба и публикација се допуњују и биће основа за неку будућу монографску поставку, једног новог Графичког колектива.

Изложбу ће сутра у 19 часова отворити председник САНУ Владимир С. Костић.

Велизар Крстић, "Мушица на зиду"

НОВИ ПРОСТОР НА ВИДИКУ?

ПОСТОЈЕ реални наговештаји да би Графички колектив ускоро могао да добије свој нови изложбени простор у центру града. Реч је о простору који се састоји од две етаже, открила нам је Љиљана Ћинкул, а који би делили са УЛУС-ом, док траје реновирање Павиљона "Цвијета Зузорић". Да би ту основали галерију, предстоје им, како објашњава саговорница, потписивање уговора, завршавање папирологије, израда пројекта, прикупљање новца (простор је прилично руиниран), реконструкција...

- Надам се да ћемо 71. рођендан прославити у новој галерији - каже Љиљана Ћинкул.