У ФЛАМАНСКОМ институту за културу Кунстенпунт у Бриселу, у уторак је одржана централна међународна промоција 53. Битефа, а уметнички директор фестивала Иван Меденица најавио је да ће овогодишње издање бити отворено 18. септембра, белгијском представом "Орест у Мосулу", редитеља Мила Рауа.

Прочитајте још: "ГРАД ТЕАТАР" У БУДВИ: Позориште у временима грубости

Затварање Битефа, 25. септембра, такође је припало водећим белгијским уметницима - спектаклу "Позвани" кореографа Сепа Бајнеса и његовој чувеној компанији "Ултима вез" из Брисела. Ове две белгијске представе су, према речима Меденице, носеће и за тематску и за друштвену, али и уметничку линију концепта овогодишњег фестивала.

Прочитајте још: ФЕСТИВАЛ “БУЦИНИ ДАНИ”: Представа “Тартиф” са највише награда

Он је најавио да Главни програм "описује лук од представа које тематизују распад, превасходно политичке заједнице, али и породице, и љубавних и партнерских односа, до оних које покушавају да понуде алтернативу".

- Та алтернатива своди се на обнову хуманистичких вредности, и због тога је носећа представа тог дела Битефа Рауов "Орест у Мосулу", рађен по Есхиловој "Орестији". Уметничка линија, која је, поред тематске, увек носећа осовина Главног програма, ове године је "имерзивно позориште" - театар који брише разлику између сцене и гледалишта, извођача и гледалаца, и у којем публика урања у свет сцене - рекао је Меденица.

У том смислу, како је истакао, носећа представа је "Позвани" славног кореографа Сепа Бајенса, који је учествовао у овој промоцији Битефа. На представама овог аутора се на бини понекад нађе и 150 људи, иако извођача, заправо, има само 15, и то старости од 12 до 95 година.

- Мој циљ је да избришем раздаљину између извођача и публике, да они постепено граде заједницу, и да се, у крајњем исходишту, позориште врати људима - рекао је Бајенс.

Скупу у Бриселу присуствовали су и представници Међународне мреже за савремене извођачке уметности (IETM) и Европске асоцијације фестивала (EFA), као и амбасадорка Србије у Бриселу Марина Јовићевић.

НАЈБОЉА ОСТВАРЕЊА

МЕДЕНИЦА је најавио да ћемо у оквиру Главног програма на 53. Битефу, поред продукције водећих европских позоришта, гледати и представе из земаља ван Европе, као и најквалитетнија домаћа и регионална остварења.