ФЕСТИВАЛ “БУЦИНИ ДАНИ”: Представа “Тартиф” са највише награда

С. Бабовић

недеља, 16. 06. 2019. у 15:15

ФЕСТИВАЛ “БУЦИНИ ДАНИ”: Представа “Тартиф” са највише награда

Фото: Б. Катанчевић

Вечерас се завршава позоришна манифестација у Александровцу. Глумици Хани Селимовић припао гран при. Златно зрно за најбољу мушку улогу отишло Марку Марковићу

АЛЕКСАНДРОВАЦ-ГЛУМЦИ представе “Тартиф” у заједничкој продукцији СНП Нови Сад и Народног позоришта Сомбор освојили су највише награда на 6. Позоришном фестивалу “Буцини дани”, који се од 11. јуна одржавао у Александровцу, док је Гран-при "Милосав Буца Мирковић" - глумачко остварење фестивала припало глумици Хани Селимовић.


Прочитајте још: "ГРАД ТЕАТАР" У БУДВИ: Позориште у временима грубости


- За разлику од мушких, у драмској литератури женских улога има мање - стоји у образложењу жирија. - Хана Селимовић у улози Дорине ("Тартиф") спаја оба пола, изједначивши људску патологију, страхове, зебње и немире. Савремени неуротични човек пермаменентно опажа зло које мисли да у својој изопаченој машти види само он. Дорина је преосетљива, крхка, скрајнута, социјално згажена али и даље моралом вођена индивидуа. У мрачном, дијаболичном, демонском свету њен глас у буквалном смислу егзекуторским позоришним поступком бива удављен.


Прочитајте још: ИНФАНТ НАС „ГРЕЈЕ“ СКОРО ПОЛА ВЕКА: Објављен програм предстојећег међународног театарског фестивала у Новом Саду


Све одлуке жирија у чијем су саставу радили Душанка Стојановић Глид, председница, Андреј Шепетковски и Ђурђа Тешић донете су једногласно.Златно зрно за најбољу мушку улогу припало је Марку Марковићу који је заиграо Клеанта у представи "Тартиф",док је најбољу женску улогу по мишљењу жирија, играјући Елмиру у истој представи, остварила Тијана Марковић. Златно зрно за најбољег младог глумца/глумицу припало је Нини Нешковић у представи "Јами дистрикт"(копродукција Центар за Културу Тиват, Битеф театар, Асоцијација МАСЗК Сегедин, Think Tank Студио), а Златно зрно за глумачку бравуру - Јелени Илић, која игра у представи "Режим љубави", Атељеа 212.- Награду за најбољу продукцију "Милан Миња Обрадовић" додељујемо представи "Јами дистрикт" јер је подвиг у герилским условима направити ангажовану представу, музичко-сценско-глумачки перформанс - образлаже жири.


6. Позоришни фестивал “Буцини дани” затвара се вечерас доделом награда и извођењем програма Кафнски кабаре са Весном Станковић и Небојшом Дугалићем. Процене организатора су да је само представе током пет тамичарских вечери одгледало око 2.000 посетилаца.


ИНТЕРЕСОВАЊЕ


ОСИМ представа, и пратећи програми на 6.Буциним данима бележили су интересовање посетилаца. Изложба „Уметност глуме или трагање за истином“ Позоришног музеја Војводине о животу и делу Светлане Бојковић, окупљање књижевника „Завичајни песници Буци у част“, разговор о актуелним позоришним темама под називом „Референдум за позориште“, били су само неки од пропратних догађаја на фестивалу, који је посвећен жупском и српском уметнику Буци Мирковићу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације