ПРЕМИЈЕРОМ опере "Риголето" у Српском народном позоришту у Новом Саду, почео је Први фестивал опере, који ће трајати до 21. јуна. Опера за најмлађе и концептуално различите представе обележиће прву смотру овакве врсте у Новом Саду. Идеја је да овај музички жанр буде промовисан, а оперска публика омасовљена.

Новосадски празник оперске музике трајаће седам дана, а публика ће имати прилике да види концептуално различите представе, између осталог, и опере за најмлађе. Концерти фестивала биће извођени на неколико локација - у Српском народном позоришту, новосадској Синагоги, на броду "Цепелин" и у Католичкој порти.

Данас је Дечји дан, када ће бити изведена опера за децу "Снежана и седам патуљака", на броду "Цепелин", од 16 сати. Такмичење соло певача на програму су у уторак, од 10 сати, и у среду, од 11 сати, у Српском народном позоришту.

Прочитајте још: Седам опера у осам дана

Гала концерт "Младе наде" биће одржан 20. јуна, у Католичкој порти, када ће наступити победници такмичења соло певача и Војвођански симфонијски оркестар. Концерт поводом Светског дана музике, којим ће свечано бити и затворен Први фестивал опере, биће одржан 21. јуна, у Српском народном позоришту.

ПОСЛЕ 122 ГОДИНЕ

Свечано отварајући фестивал, покрајински секретар за културу, информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић рекла је да је ово историјски догађај.

- Прва опера у нашем најстаријем националном театру, Српском народном позоришту, изведена је пре 122 године. За те 122 године нисмо смогли снаге да организујемо један овакав фестивал, то смо тек сада учинили - истакла је Милошевићева.