Од Тројанаца до Робина Худа

Марина Мирковић

петак, 14. 06. 2019. у 15:54

Од Тројанаца до Робина Худа
За цртеж су били задужени врхунски аутори који су се прославили радећи за Dark Horse, DC или "Марвел"

ЕДИЦИЈА "Стрип митологија", у издању једне од наших највећих издавачких кућа усмерених пре свега ка малим и младим читаоцима, чачанске "Пчелице", нуди најлепши спој литературе за старије основце и тинејџере (али и одрасле), са деветом уметношћу.

Сваки од дванаест колор стрипова у фокусу (и наслову) има неку од личности, јунака или тему познатих митова и легенди старогрчке, јапанске, нордијске, кинеске и британске културе. За цртеж су били задужени врхунски аутори који су се прославили радећи за Dark Horse, DC или "Марвел".

"Персеј, лов на Медузину главу" Пола Д. Сторија и илустратора Томаса Јитса, приповест је о младом Персеју који је послат да убије чудовишну, змијокосу Медузу, те о другим опасним изазовима постaвљеним пред овог Зевсовог сина.

Аутор књиге "Тор и Локи, у земљи дивова" Џеф Лимке, уз илустрације са потписом Рона Рендала, бави се дилемом коју покушавају да разреше моћни бог громова и његов брат Локи, бог преваре: да ли снага увек побеђује или памет може да је надвлада?

"Херакле, дванаест подвига" књига је у којој и Пол Д. Стори и илустратор Стив Курт дају своју верзију добро познате приче о немогућим изазовима које превазилази овај полубог, получовек, дете Зевса, краља богова, и смртне жене. Пол Д. Стори аутор је (уз илустрације Томаса Јитса) и приче "Робин Худ, одметник из Шервудске шуме", као и оне "Аматерасу, повратак сунца" (илустратор Рон Рендал) о богињи сунца и њеном љубоморном брату, богу грома, а двојац Стори - Рендал потписује и књигу "Беовулф, убица чудовишта" о моћном ратнику, познатом по снази тридесеторице.

"Краљ Артур, ослобођени Екскалибур", коју је написао Џеф Лимке, а илустровао Томас Јитс, интерпретација је чувене приче о младом краљу Енглеске, мистериозном мачу и чаробњаку Мерлину, док је "Троја, пад древног града" чији су аутори Џастин и Рон Фонтес, а илустратор Гордон Персел, такође нова верзија општепознате приповести о лепој Јелени, Парису и рату који они изазивају. Двојац Фонтес, уз илустратора Стива Курта, креирао је и књигу "Деметра и Персефона", о Хадовој отмици лепе богињине кћери и покушајима мајке да је спасе из подземног света.

Прочитајте још - ПОЗОРИШНА КРИТИКА: Шервудска правда за све!

"Тезеј против Минотаура" са текстом Џефа Лимкеа и илустрацијама Џона Мекрија, за тему има још један легендарни окршај митског јунака са получовеком, полубиком.

Ден Џоли потписује текст за књиге "Гуан Ју, браћа заувек", у којој је древне кинеске ратнике илустровао Рон Рендал и "Одисеј, Посејдонова клетва" у којој су, праћене илустрацијама Томаса Јитса, исприповедане Одисејеве авантуре током његовог повратка кући после Тројанског рата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације