БИОСКОПСКА публика већ је имала прилику да пре пројекција филмова, у оквиру пројекта "Музеј на минут", види кратке видео-записе о ремек-делима Надежде Петровић, Саве Шумановића или сазна детаље о величанственом бронзаном кратеру (посуди) из петог века пре нове ере, похрањеном у Народном музеју у Београду. Њима ће се, захваљујући пројекту "Дигитална историја", придружити фрагменти филмских записа из архива Југословенске кинотеке и Филмских новости. Пројекат је представљен у петак у "Комбанк дворани", а настао је уз подршку Министарства културе и информисања.

- Култура и уметност нису више само експонати или фотографије у монографијама јер коришћењем савремене технологије, кроз биоскопску мрежу, културно наслеђе можемо приближити сваком грађанину Србије. Тако сви можемо сазнати шта је то што баштинимо и што чини наш културни идентитет - истакао је Дејан Масликовић из Министарства културе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дом синдиката постаје Комбанк дворана од 27. априла


На великом платну, како је објаснио директор "Комбанк дворане" Игор Станковић, у вињетама од једног минута биће представљена уметничка дела и историјат Кинотеке која прославља 70 година постојања.

- Надам се да ће посетиоци, поготово млађег доба, бити заинтересовани да пронађу инспирацију у историји покретних слика које представљају делове слагалице живота у Србији и у свету - рекао је директор Кинотеке Југослав Пантелић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Београд, престоница филма 


А захваљујући белешкама Филмских новости, гледаоци ће моћи да сазнају како се глумица Софија Лорен провела на Брионима, како су уметници Лоренс Оливије и Вивијен Ли дочекани у Народном позоришту, те како су "ловци на сензације" ухватили изненадни долазак редитеља Алфреда Хичкока у Београд.

- Овакав леп и чудан спој модерне дигитализације и историје сећања никада овде није раније рађен. Пројекције ће у старијима изазавати носталгију и изузетне емоције, а младима ће бити интересантно када виде колико невероватних људи је прошло овим просторима у последњих педесет или шездесет година - уверен је Владимир Томчић из Филмских новости.