Андрић и Бељански - Страствени љубитељи сликарства

Ј. СИМИЋ

13. 06. 2019. у 21:45

Андрић и Бељански - Страствени љубитељи сликарства

Дипломатско одело нашег нобеловца

Поставка садржи 18 уметничких дела девет аутора, дипломатске униформе, њихове пасоше и друге документе

РОЂЕНИ исте, 1892. године, Иво Андрић и Павле Бељански били су дипломате и страствени колекционари уметности. Део те заоставштине садржи и изложба која је отворена у четвртак вече у Спомен-збирци Павла Бељанског у Новом Саду.

Пред Новосађанима, изложба ће бити до 4. августа захваљујући сарадњи Спомен-збирке са Музејем града Београда и музејском установом која носи Андрићево име. Поставка садржи 18 уметничких дела девет аутора, дипломатске униформе Андрића и Бељанског, њихове пасоше и друге документе.

Овом поставком обележава се век од почетка дипломатске каријере Бељанског, започете у Стокхолму 1919, као и 180 година од успостављања модерних француско-српских дипломатских односа. О "шведским годинама" Бељанског је на свечаном отварању говорио Јоаким Верн, заменик шефа мисије Амбасаде Шведске у Београду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У спомен-збирци Павла Бељанског: Јобове ватре 

Гордана Гајић, кустос Спомен-збирке Павла Бељанског, која је са Татјаном Корићанац, музејским саветником Музеја града Београда, приредила изложбу, истиче да нема поуздане потврде да су Бељански и Андрић били блиски пријатељи, али неспорно је да су се кретали у истом кругу дипломата и уметника у Европи, а доцније и у Београду.

За своје колекције бирали су неретко исте сликаре (Игњат Јоб, Стојан Аралица, Миленко Шербан, Лепосава Павловић, Зуко Џумхур). Понекад су им се укуси потпуно поклапали, као у случају избора платна Пеђе Милосављевића. Обојица су одабрала слику са мотивом из Дубровника.

Иво Андрић

Пошто су пензионисани, Други светски рат проводе у окупираном Београду, када Андрић завршава роман "На Дрини ћуприја", а Бељански заокружује своју збирку.

„Дубровачки концерт“, Пеђа Милосављевић

Њихово животно дело у сфери уметности крунисано је 1961, када Андрић добија Нобелову награду за књижевност, а колекција Павла Бељанског у Новом Саду постаје музеј.

Павле Бељански Фото Спомен-збирка Павла Бељанског

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације