ЛЕГАТ Милене Дравић и Драгана Николића у Југословенској кинотеци у среду је био место правог културног догађаја, захваљујући лепом гесту организатора Пула Филм фестивала. У витрину са признањима легендарне глумице, где је недостајала њена прва Златна арена у каријери, стигла је реплика ове награде, коју је Југословенској кинотеци свечано предала директорка Пула Филм фестивала, Гордана Рестовић.

Најзначајнију награду у области филмске уметности у некадашњој Југославији, Милена Дравић освојила је 1962, за главну улогу у филму "Прекобројна" Бранка Бауера, подсетио је директор Кинотеке Југослав Пантелић, а Гордана Рестовић је истакла велико задовољство што је Пулски фестивал могао да помогне легату највеће филмске диве, која је преминула прошле године.

- Цела прича је започела пре нешто више од годину дана, када смо од директора Српског културног центра у Пули Милана Рашула дошли до сазнања да је Милени из њеног стана, поред неких других ствари, украдена и прва Златна арена. То је покренуло иницијативу да Пула Филм фестивал направи реплику награде, што због одређених формалности није баш једноставан пут. Послали смо допис Министарству културе Хрватске, и ево, сада смо овде, срећни што ћемо Миленину Златну арену ставити у њен легат, на њено упражњено место - рекла је Рестовићева, истичући да је Пулски фестивал прошле године имао велику част да угости изванредну глумицу.

Прочитајте још - СМРТ СРПСКЕ ДИВЕ ПОТРЕСЛА РЕГИОН: Вечерала је с Хичкоком, а Лајзи Минели даровала је српске опанке

- Милена је у Пули доживела једно прекрасно признање, препуно гледалиште Арене, око шест хиљада људи, устало је да је поздрави овацијама које су трајале неколико минута - она је била изузетно срећна, а ми и више од тога, посебно због њене дивне личности. Управо зато, мој план је био да се Милени реплика Златне арене уручи током овог лета, али су нас несрећне околности у томе спречиле, па смо закључили да су дани када Југословенска кинотека обележава јубилеј, седамдесет година постојања, можда најлепши тренутак да дамо награду која недостаје у њеном легату - истакла је Гордана Рестовић.

Гордана Рестовић, Југослав Пантелић и Гордан Бакота, Фото Н. Скендерија


Поред представника медија, овом догађају су присуствовали и бројни представници филмског и културног естаблишмента, међу којима су били и Милан Рашула, директор Српског културног центра у Пули, редитељи Дарко Бајић, Милан Јелић, критичар Мирољуб Вучковић...

Милена Дравић у филму " Прекобројна"

НОВЕ ЗВЕЗДЕ

ЈУГОСЛАВ Пантелић је подсетио да Бранко Бауер није наишао на разумевање филмских кућа у тадашњој држави за снимање "Прекобројне", али да су људи у "Авала филму" препознали вредност ове романтичне комедије. Филм је снимљен и доживео је велики успех, а поред тога што је одредио звездани пут Милене Дравић, лансирао је још два млада глумца, такође будуће звезде, Љубишу Самарџића и Бориса Дворника. О значају Пулског фестивала у каријери легендарне глумице говорио је управник Архива Кинотеке, Александар Саша Ердељановић, подсећајући да је она освојила две Златне и четири Сребрне арене.

Прочитајте још - Прича о Милениној и Гагиној љубави је једна од најлепших које ћете чути

ПОДСТИЦАЈ КУЛТУРНОЈ САРАДЊИ

СВЕЧАНОСТИ у Југословенској кинотеци присуствовао је и амбасадор Републике Хрватске у Србији, Гордан Бакота, чијим је обраћањем и започела примопредаја реплике награде Златна арена. Истичући да му је част што има учешће у овом догађају, Бакота је рекао да је Милена Дравић дива на коју смо сви поносни.

- Сви смо је једнако обожавали за њеног живота, и лепо је што је Пула препознала колико је битно обогатити овај прекрасни легат наградом коју је давно добила, и која је пре неколико деценија имала огромно значење. Ово је велики и важан догађај, и нека он буде подстицај будућој културној сарадњи Хрватске и Србије, а које ће сигурно бити. Ми ћемо заиста дати велики нагласак на подручју културе, посебно у филмској индустрији, јер је она будућност - истакао је Гордан Бакота.