ОСУЂЕНИЦИ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ: Културно благо оплемењује

С. В.

12. 06. 2019. у 09:53

ОСУЂЕНИЦИ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ: Културно благо оплемењује

Затвореници у обиласку Народног музеја Фото З. Јовановић

“Становници” Окружног затвора у Београду обишли сталну поставку Народног музеја. Бојана Борић Брешковић: Уметност ће увек бити на располагању свима

ГРУПА осуђеника Окружног затвора у Београду у уторак је посетила Народни музеј и обишла део сталне поставке уз стручно вођење кустоса. Ова посета, у сарадњи Народног музеја и Управе за извршење кривичних санкција, реализује се први пут и део је пројекта "Арт пакет".

Према речима директорке Народног музеја Бојане Борић Брешковић, ова културна институција увек ће бити на располагању свима, како би различите групе могле да упознају наше наслеђе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Осуђеници" у Кући краље Петра I Карађорђевића

- Сматрамо да уметност оплемењује и дубоко верујемо да уметност на сваки начин може да донесе радост - истиче директорка. - Зато смо почетком године покренули овај пројекат у сарадњи са "Арт центром". Ово није први ни једини пут и желимо да наставимо ову сарадњу, те да кроз радионице омогућимо приступачност нашег наслеђа и наших културних добара свима.

Управник Окружног затвора у Београду Звонко Груловић наводи да му је велико задовољство што је са осуђеницима посетио Народни музеј што се, како каже, не дешава често. Он објашњава да ће ова посета затвореницима много значити, те да ће побољшати атмосферу и позитиво променити њихов начин размишљања.

- Ова посета ми значи много, јер досад нисам имао прилику да се бавим културом, иако сам желео - испричао нам је своје утиске осуђеник Д. Б. (41) из Београда. - Захваљујући овом пројекту, сагледао сам свој живот кроз уметност, покушао да упознам себе мало боље и да искористим све предности тога што сам у овим годинама дошао у ову институцију, као не бих поновио своје грешке.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗАТВОРЕНИЦИ БАШ ДОБРЕ КОМШИЈЕ: Средили запуштени кошаркашки терен

Бојана Борић Брешковић и Звонко Груловић

РАДИОНИЦЕ У ЗАТВОРУ

ОСОБЕ које издржавају казну још су се у затвору упознале са делом националне културне баштине кроз пројекције експоната из Народног музеја. Кроз вођени креативни процес, забележили су своје рефлексије и сећања која у њима буде уметничка дела.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)