КЊИГЕ су моја свакодневна, летописачка работа. Поред неких ствари не могу да прођем а да понешто не забележим. Не може све да уђе у прозу или поезију, али може у једну овакву врсту коментарисања - казао је у уторак писац и академик Милован Данојлић на промоцији последњег дела трилогије "Писма без адресе", у издању "Службеног гласника". - Ове три књиге су лирске хронике о различитим темама са којима сам се сусретао у овим поодмаклим годинама, написане у традицији неких мојих ранијих књига и лирских расправа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Милован Данојлић: Продавао сам први број „Новости"

Трилогија "Писма без адресе", започета је 2012, а на основу текстова које је познати књижевник објављивао у магазину "Печат". У њима он пише о искуствима, локалним али и светским догађајима, приватним сусретима, али и даје своја промишљања о темама важним за своје две земље - Србију и Француску.

- Ако хоћете да будете у непрестаном дослуху са лепотом и смислом, да видите даље и да мислите дубље о историји, традицији, култури и непосредној стварности онда ће бити корисно да се латите књига-хроника "Писма без адресе" Милована Данојлића - поручио је на трибини критичар Милета Аћимовић Ивков.

По његовим речима, Данојлић се сматра "најбољим стилистом у нашој књижевности, од кога се учимо потреби да се одржи чистота матерњег језика":

- Он је у свему песник, али песник који има унутарњу потребу за посматрањем ствари, појава и процеса око себе. Кроз тај окулар настале су ове његове књиге лирских хроника.

И уредник у "Гласнику" Петар В. Арбутина напомиње да су Данојлићеви текстови прецизни и лирски, "јер их пише песник који је забринут над оним што се у свету око њега и у његовој родној земљи дешава."

Златица Ђокић Катанић, Милета Аћимовић Ивков, Милован Данојлић и Петар Арбутина

- Три књиге "Писма без адресе" су јасан постамент на основу кога можемо да реконструишемо све наше кукавичлуке, све наше неспокоје и све храбрости. Ова дела су изнад свега непосредна и занимљива сведочанства - поручио је Арбутина.

Промоцији је присуствовао песник Драган Колунџија, вишедеценијски пријатељ академика и његов школски друг из 13. београдске гимназије на Бановом брду који је поручио да је "Милован Данојлић велик у свему, и у животу и у књижевности и да се увек држао истине".

- Он је не само песнички друг него и мој друг из живота, када су Пожешком улицом још ишле сељанке из Жаркова са млеком на раменима. Та времена су давно прошла - са сетом је закључио Данојлић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Милован Данојлић: Запад ће појести сопствене лажи

ИСПРАВИТИ НЕПРАВДЕ

НЕДАВНО завршена трилогија "Писма без адресе" добила је и прву награду - "Григорије Божовић", која је Данојлићу пре неколико дана уручена у Зубином потоку. Осврћући се на овај догађај академик је поручио:

- Дирнут сам наградом која носи име писца Григорија Божовића, стрељаног без суђења и без разлога. Такви писци и таква дела у ово наше време ипак доживљавају неку посмртну славу и рехабилитацију, као што је то случај са Божовићем. То ми буди наду да ће се и данашње неправде једног дана исправити.