РЕМЕК-ДЕЛО Петра Коњовића, опера "Коштана", доживеће велики повратак на Велику сцену Народног позоришта после пуних шест деценија, овог петка - када ће премијерно бити изведенo у режији Југа Радивојевића. Позоришни редитељ пореклом из Врања више пута се огледао у поставкама дела Боре Станковића, па и "Коштане", али ово му је прва оперска представа у каријери.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - „Коштана“ и “Нечиста крв” у Народном позоришту

У насловној роли заносне циганске певачице биће промовисане чак четири наше оперске уметнице: дугогодишња првакиња Београдске опере Софија Пижурица, и три младе наде - Александра Јовановић, Мина Глигорић, коју ћемо слушати на премијери, и Евгенија Јеремић, која ће певати прву репризу.

Ивана Вујић, в. д. управника Народног позоришта, истакла је на конференцији за новинаре да верује да је уз овакву екипу и представу могуће да опера поврати пуни сјај и да планира путовања која би "Коштану" представила и ван земље.

Прва од четири сопрана, Мина Глигорић, која ће Коштану заиграти у петак а потом и 17. јуна, каже да је велика част и одговорност после 60 година открити публици ово маестрално дело.

- Сви смо се инспирисали Станковићем, као и сам Коњовић које је Борино врхунско драмско дело осликао на поетски начин - рекла је Мина, којој је најближе Скерлићево тумачење Коштане која у себи носи огањ и лепоту од које очи ослепе, уметнице са душом детета која и поред страсти за певањем остаје поштена у чаршијском смислу речи.

Евгенија Јеремић, која ће певати прву репризу, 15. јуна, истакла је да је Коњовићева музика свима нама блиска, а да је сама захвална целој екипи и великој Радмили Бакочевић, која је имала привилегију да ради и са самим аутором овог ремек-дела.

- Ако ми не изводимо свог Коњовића, ко ће? - запитао је првак Опере Миодраг Д. Јовановић, баритон, који ће се (уз Вука Зекића) представити у улози Миткета, те додао: - Наша музика, прекомпоновани ритмови југа Србије су врло атрактивни и за "ухо" странаца, требало би ту музику представити свету. Надам се да ће ова велика екипа са много младих уметника показати да златни век опере може да се понови и у двадесет првом веку.

Помоћница редитеља Ана Григоровић истакла је да је рад на "Коштани" велика част за њу, тим пре што је њено детињство обележила истоимена представа у режији њеног оца (Боре Григоровића) која је имала две стотине извођења на овој истој сцени.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЧЕТИРИ НАШЕ ОПЕРСКЕ ДИВЕ У УЛОЗИ КОШТАНЕ: Треба пробудити кафану у себи

ЧОЧЕЧКА ИГРА

КОРЕОГРАФ Владимир Логунов рекао је да познати сегмент Коњовићеве опере - Чочечка игра, представља инспиративан задатак за кореографа.

Управо у вези са Чочечком игром се управници позоришта, како је сама Ивана Вујић открила, јавила примадона Радмила Бакочевић, одмах пошто је објављено да ће се радити нова "Коштана" - и сугерисала како је представа много ефектнија уколико се баш са том игром завршава.