КОМАД Тенесија Вилијамса "Мачка на усијаном лименом крову", који је у два наврата обележио историју Београдског драмског позоришта, педесетих и деведесетих година прошлог века, од четвртка ће се поново наћи на репертоару куће на Црвеном крсту. Комад о двојном моралу и лицемерју - на Бродвеју га је режирао Елија Казан, а у филмској адаптацији главне улоге играли су Елизабет Тејлор и Пол Њумен - прославио је и наше глумце.

Легенда каже да се својевремено заустављао тролејбуски саобраћај када је у црном комбинезону Оливера Марковић била Меги Мачка, док је Брика, у представи коју је режирао Мата Милошевић, играо њен тадашњи супруг Раде Марковић, по коме носи име велика сцена БДП. Њихови духови, како каже редитељка, гошћа из Македоније Наташа Поплавска, штитили су и ову нову поставку, у којој су главне улоге поверене Марини Ћосић и Стефану Радоњићу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мачка на усијаној сцени


- Ја верујем у енергију коју су ти глумци оставили на овој сцени - рекла је Поплавска, и подсетила да је први избор за Меги била Јелисавета Кораксић, која је, за разлику од лика који је тумачила, ипак остала у другом стању и због тога, после три недеље, напустила рад на представи, а на кастингу међу 17 глумица изабрана је Ћосићева. - Један од мотива овог комада је и та страшна ситуација када млади људи живе заједно а не могу да воде љубав. Ово је прича о душтвеној хипокризији, испричана кроз једну породицу, и показује шта смо све спремни да урадимо једни другима када смо притиснути тајнама и лажима.

За сценографско решење Емила Петра се могло чути да је сведено и минималистичко, док је костимограф Ина Јадрански рекла како је решења тражила у карактеру ликова, али и да је костим савремен, са назнакама моде из педесетих година. Углоге Биг Маме и Биг Дедија поверене су Даници Максимовић и Слободану Ћустићу, Бриковог брата Гупера игра Милорад Дамјановић, а његову вечито трудну жену - Милица Милша.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мачка поново на усијаном лименом крову

Ово извођење, како је то истакла редитељка, али и како наводе актери, у центар ставља говорну радњу, емоције, глумачке нијансе и филигране.


ЛУКЈАНОВА

У ПРЕДСТАВИ из деведесетих година, која је, у режији Љиљане Тодоровић, такође била хит, а у којој су главне улоге играли Снежана Богдановић и Жарко Лаушевић, Биг Маму тумачила је Татјана Лукјанова. Глумица чије име носи награда овог позоришта је играла и у "Мачки" из педесетих година, и то Гуперову жену Ме. Биг Мама тада је била велика Љиљана Крстић.