ПЕЈЗАЖ је био омиљена тема Саве Шумановића, а посебно је волео свој сремски крајолик. Из богате ризнице која носи име овог нашег славног сликара, у Велику галерију београдског Дома Војске Србије ууторак стиже изложба "Шидски пејзаж Саве Шумановића".

- У уметничком фонду Галерије слика "Сава Шумановић" из Шида чува се више од 150 слика инспирисаних "шидским крајинама" - каже, за "Новости", Весна Буројевић, директорка ове институције. - Децембра прошле године, у Шиду смо отворили изложбу са истом темом, према анализи наше сараднице, познате историчарке уметности Жане Гвозденовић. На тој поставци, која је још у току, представљено је готово 40 дела, док ће у Београду бити изложено 27 слика. У Шиду чувамо толико вредних Шумановићевих пејзажа да бисмо могли да правимо читаве серије изложби.

Уметник је на овим платнима, како открива саговорница, у свом богатству колорита и светлости, овековечио промене годишњих доба, различито доба дана, многобројне путеве, сокаке, њиве, шумарке и усамљена стабла, ведра неба, разигране облаке...

- Имајући у виду образовање Саве Шумановића, његову промишљеност и посвећеност раду, искуство Париза и његове ставове о уметности, свесни смо да пејзажи које је насликао нису само ликовни доживљаји - пише у најави изложбе у београдском Дому Војске.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Купачице" за 18.500 евра

- У свој својој чистоти, јасноћи, светлини и топлини, они су огледало душе сликара.

Међу 27 дела која су изабрана из богатог фонда Галерије слика "Сава Шумановић", много је оних који се не излажу тако често, а како нам открива Весна Буројевић, два пејзажа су управо стигла са рестаурације. Како истичу у кући која чува успомену на ликовног великана, најтеже им је када морају да одлуче које слике оставити у депоу.

"Периферија Шида под снегом"


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИЗЛОЖБА ШУМАНОВИЋЕВИХ ДЕЛА: Савин стуб под куполом

- Имајући у виду да је у последњих десет година ово трећа изложба реализована у сарадњи са Медија центром "Одбрана", определили смо се да пружимо могућност посетиоцима да се упознају с делима која нису раније излагана у овом простору, да изложимо слике које су недавно рестауриране и пружимо им могућност да уживају у дијалогу са посматрачима - кажу у шидској галерији, основаној 1952. на основу даровног уговора уметникове мајке Персиде Шумановић.

Сава Шумановић / Фото Архива Новости


Она је, десет година после смрти сина јединца, поклонила граду Шиду легат непроцењиве уметничке и материјалне вредности, у коме се данас чува 417 дела ликовног великана.

Изложба у Дому Војске биће отворена до 27. јула.

"Сеоска улица са дрворедима"


СВЕТЛО СРЕМА

ТАЈ шидски крај је најсликовитији крај и мени најлепши (после њега околина Париза)... Тај крај, његово сунце и светло учинили су да ћете моје слике опет наћи ведрим и јасним тоновима сликане, као оне што су биле на изложби 1928. у Београду, а које су биле светло Срема однесено у париски пејзаж, а сада је све то само примењено на овај крај који је уистину такав - записао је Шумановић у каталогу своје изложбе на београдском Новом универзитету, 1939. године.