МЕСЕЦИМА слављени због тога што су успели готово немогуће - да у Београд доведу Мишела Уелбека, организатори фестивала КРОКОДИЛ сада, уместо да уживају у свом (сјајном, и без Уелбека као главне звезде) Књижевном Регионалном Окупљању Које Отклања Досаду И Летаргију, одговарају на питања и прозивке незадовољних посетилаца отварања.

А само то отварање, уместо по сусрету са великом књижевном звездом, остаће упамћено по томе што је усталасало и поделило јавност.

САМ писац, чији је "доживљај" током промотивне турнеје за роман "Карта и територија" - када је на неколико дана необјашњиво нестао, те изазвао спекулације о томе да су га отели ванземаљци или Ал каида - преточен чак и у псеудодокументарац, такође је месецима уздизан у нашој јавности јер је одбио позиве из чак 43 земље, да би онај из Србије прихватио. Ипак, уместо њега самог, на отварању у "Комбанк дворани" публику су дочекали - мејлови у којима Уелбек објашњава разлоге свог недоласка, а које је прочитао домаћин фестивала Владимир Арсенијевић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОТВАРАЊЕ ФЕСТИВАЛА КРОКОДИЛ: Мишел Уелбек опет није стигао у Београд

Иако је прича о хаосу на париском аеродрому, проблемима са авионом "Ер Србије" и својеврсној побуни путника који су тражили да изађу, у програм унела дозу "уелбековштине" - никако није задовољила све у препуној дворани, коју су они најнестрпљивији већ у тим моментима напустили. Међу онима који су остали такође је, поред већине која је улазницу купила да би уживала у комплетном, богатом програму, било људи који су дошли "само" због Уелбека - и који су се осетили помало превареним јер им није унапред речено да се главна звезда неће појавити.

ДОЦНИЈЕ се, очекивано, то разочарање пренело на друштвене мреже - где су ретки усмеравали љутњу на самог "госта" који је, уплашен мирисом горива и ситуацијом у авиону, одустао од Београда, а понеко и на нашег авио-превозника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Без Уелбековог потписа


Мишел Уелбек / Фото ЕПА


Већи део се, ипак, острвио на организаторе фестивала, који су одмах саопштили да су се Уелбековом доласку надали и прекјуче све до касних поподневних сати, те да су чак после подне ишли на аеродром да га дочекају. Међутим, овај део публике остао је уверен да је КРОКОДИЛ имао времена, а и обавезу, да им саопшти да великог писца те вечери неће видети, те да је он сасвим одустао од доласка у Београд. Напросто, ти људи сматрају да им је требало дати право на избор да ли ће уопште да уђу у "Комбанк дворану", односно да очитају улазницу - те се више пута потегло питање враћања новца датог за карте. КРОКОДИЛ (који такође има пуно право да очекује повраћај бар дела новца утрошеног на ово гостовање, па и од "Ер Србије", што им је чак и Уелбек у мејлу пожелео) ће се, у вези са евентуалним захтевима за повраћај новца, консултовати са правном службом.

Владимир Арсенијевић / Фото Н. Скендерија


ИЗМИСЛИО ПОБУНУ?

МЕЂУ коментарима на друштвеним мрежама има и оних у којима се тврди да никакве побуне путника, чак ни потенцијалне, није било у Паризу у четвртак увече, те да Уелбекова у мејлу изнета прича није истинита. Чињеница је да је сам писац већ у петак пре подне саопштио организаторима да (више) не жели да путује, али и да су се они ипак надали да ће се он наћи међу путницима током тог поподнева.