Миловану Данојлићу уручен Григорије Божовић

Д. ЗЕЧЕВИЋ

07. 06. 2019. у 20:54

Миловану Данојлићу уручен Григорије Божовић
Српском књижевнику и академику Миловану Данојлићу (на слици) је у петак уручена престижна награда "Григорије Божовић" за трилогију "Писма без адресе"

ПОСЕБНА је част што сам добио награду са именом Григорија Божовића, стрељаног писца. Погубљен је 1945, без суђења и без икакве оптужнице. Био је хроничар овог краја, а и ја пишем повремено неку врсту хронике овог времена. Веома сам почаствован што су ме повезали са једном таквом личношћу - казао је, за "Новости", српски књижевник и академик Милован Данојлић (на слици), коме је у петак уручена престижна награда "Григорије Божовић" за трилогију "Писма без адресе". Ово признање већ пет година додељује Дом културе "Стари Колашин" из Зубиног Потока.

- Био сам у више наврата на КиМ, али углавном у јужном делу. Кроз ове крајеве сам пролазио и ово је прилика да видим пејзаже, људе и манастире које је Григорије Божовић походио, а наћи се у том духовном друштву велика је част - казао је овогодишњи лауреат.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СЕНОВИТИ ПРОСТОРИ ПРОШЛОСТИ: Гаталици уручена награда "Исидора Секулић"


Упитан како види тренутну ситуацију на Космету, који је увек разапет између разних страна, Данојлић, за наш лист, каже:

- Стање је тешко, и тешко је истицати оцене и прогнозе. Али верујем у мудрост и да ће живот победити - одговорио је, за наш лист, Милован Данојлић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације