Без Уелбековог потписа

М. МИРКОВИЋ

петак, 07. 06. 2019. у 12:56

Без Уелбековог потписа

Фото: ЕПА

Због квара на авиону за сада неизвестан долазак славног француског писца у Београд. Сви који су резервисали сусрет са аутором "Покоравања" добили мејлове извињења

СТОТИНУ "најбржих" читалаца Мишела Уелбека, који су месецима унапред били резервисали своја два минута са великим писцем - ипак је у петак остало без потписа аутора у својим примерцима "Серотонина", "Покоравања", или осталих његових романа, те управо објављене поетске збирке "Не мирим се". Дуго ишчекивани сусрет са књижевником који ужива славу рок-звезде омео је - квар на авиону, због ког је лет за Београд у четвртак увече одложен, а славни писац остао у Паризу до петка. Због овог одлагања није трпео главни програм фестивала КРОКОДИЛ, где је Уелбек најављен као звезда прве фестивалске вечери и програма у "Комбанк дворани".

ПРОЧИТАЈТЕ И: Уелбек изабрао Србију

Ипак, они најоданији поклоници највећег књижевног пророка данашњице, који су успели да уђу међу сто срећника са којима је он требало да се сусретне током поподнева у КРОКОДИЛ-овом центру - уместо жељеног потписа и сусрета са легендом, добили су мејлове извињења од организатора. Наиме, тик пред почетак тог планираног четворочасовног дружења са читаоцима, славни гост је био усред лета ка Београду, и то у најбољем случају - будући да су сви детаљи у вези са његовим кретањем морали остати у најстрожој тајности. Због тога се у петак у два по подне у башти КРОКОДИЛ-овог центра затекла тек једна госпођа са примерком "Серотонина", објашњавајући да није успела на време да се пријави и уђе у "стотину одабраних", већ је дошла "наслепо", у нади да ће успети некако да дође до свог омиљеног аутора. Истини за вољу, то би јој тешко пошло за руком и да је Уелбек стигао на време и да је ово потписивање уприличено - ако се узму у обзир строги захтеви госта да му мора бити обезбеђен потпуно затворен, интимни сусрет са поштоваоцима његовог дела, без присуства икога "ван списка".

За поменуту читатељку, као и за све остале који се на овом списку нису нашли, Мишел Уелбек би требало да буде гост и свог српског издавача, Booka, у чијој је књижари заказано још једно потписивање књига чувеног Француза, и то за данас од 14 до 18 часова.

Сви који нису ни претендовали на сусрет "један на један", већ су пожелели само да Уелбека виде и чују, што је изузетна прилика будући да је одбио позиве из више од 40 земаља да би онај из Србије прихватио - купили су улазнице за КРОКОДИЛ и "Комбанк дворану", где је за синоћ најављен разговор Ане Оташевић са писцем, уз одломке из романа "Серотонин" у интерпретацији глумца Бориса Исаковића.

Гости прве вечери фестивала били су и Владимир Табашевић, гошћа из Македоније Румена Бужаровска и Бојан Бабић, те наш легендарни филмски и позоришни редитељ и писац - Горан Марковић.


РЕГИОНАЛНЕ ЗВЕЗДЕ

ЗВЕЗДА друге вечери фестивала КРОКОДИЛ биће мађарска књижевна звезда Ласло Краснахоркаи, који ће разговарати са Марком Чудићем. За вечерас је најављен и заједнички наступ двојице најистакнутијих регионалних аутора Миљенка Јерговића и Светислава Басаре, а представиће се и познати бугарски писац Георги Господинов, Лана Басташић... Током фестивала, Јан Вагнер и Федерико Италијано представиће Grand Tour, велику антологију европске поезије недавно објављену у Немачкој, у коју је уврштена и поезија наше познате песникиње Ане Ристовић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације