ВРЕДНА дела Косте Миличевића, Рихарда Јакопича, Ванета Бора, Пива Караматијевића, Ивана Табаковића, Петра Лубарде, Радомира Рељића, Боре Иљовског, Петара Омчикуса, Зорана Поповића, Томислава Петернека и Владимира Миладиновића, која се налазе у збирци Музеја савремене уметности, реинтерпретирали су студенти вајарства на Факултету ликовних уметности, како би их приближили слепим и слабовидим посетиоцима.

Изложба "У додиру са", чији су кустоси Катарина Крстић и Сенка Ристивојевић, од вечерас у 19 часова, у здању на Ушћу, кроз различите форме и медије - од тактилних и аудио-радова, до перформанса и просторних, амбијенталних инсталација - представиће значења, приче и доживљаје радова врхунских аутора, виђених "унутрашњим очима".

- Дела модерне и савремене уметности свакако траже од посматрача да се више укључи и да сагледава са више очију - каже Катарина Крстић. - Навикли смо да већину информација примамо и усвајамо визуелно, захваљујући пре свега медијима и друштвеним мрежама, али уметност нас наводи да гледамо изнутра. У току овог нашег истраживања драгоцени су нам били разговори и дискусије са особама које не виде, нарочито са Борисом Дончићем, библиотекаром и уредником у студију библиотеке Савеза за слепе Србије. Разменом искустава са људима који су слепи, открили смо на које све начине можемо да гледамо, упознали смо нови свет који је ослобођен појавног.

Прочитајте још - Музеј савремене уметности: Редови за великане и другог дана (ФОТО)

Уметничка дела представљена на изложби "У додиру са" причају приче које су иза визуелног, а које су свима нама блиске, додаје Сенка Рисојевић:

- То су дела која говоре о друштвеним променама, намерама да се те промене остваре. Катарина Крстић и ја смо направиле шири избор дела, али смо студентима дале слободу да сами одаберу она која ће да интерпретирају. Они су бирали дела која су по садржају, теми, значењу блиска њиховом сензибилитету, што се испоставило као врло корисно и ослобађајуће искуство.

На црном пољу“, Бора Иљовски

Овај пројекат, како објашњава саговорница, био је увршћен у наставни програм ФЛУ на одсеку вајарства, на крају првог семестра организована је нека врста конкурса на којем су студенти из класа Мрђана Бајића и Радоша Антонијевића, представили своје идеје. Одабрано је дванаест најбољих и најоргиналнијих решења.

- Поред тактилности, радови који интерпретирају дела из збирки Музеја укључују и друге видове интеракције - тврде кустоскиње. - Свако изложено дело из збирке прати звучни опис дела и приче о аутору и делу који доприноси едукативном аспекту изложбе. Интерпретације се јављају у различитим медијима, активирају нас да слушамо, додирујемо, чак и миришемо радове. Учествовањем у овим интерпретацијама, посетиоци могу да доживе уметност на другачији начин, да застану и истраже дела 20. и 21. века. Могу осетити неке друштвене акције, изместити се у друге просторе, постати део концептуалног перформанса, ослушнути интимне приче и чути песме са радних акција или читати прстима историјску причу у рељефу.

Све ово су оригиналне интерпретације капиталних дела из збирке Музеја савремене уметности. Како се најбоље учи из сопственог искуства, трудили смо се да свим посетиоцима пружимо посебан доживљај уметности и ново искуство које ће их подстаћи да даље уче и да траже нове промене - истичу кустоси поставке.