ФОНД "Тодор Манојловић" доделио је награду за модерни уметнички сензибилитет Владану Радовановићу, мултимедијалном уметнику из Београда, коме је у четвртак у барокној сали Градске куће у Зрењанину уручена повеља, уметничка слика, рад академског сликара Радована Живанкића и новчана награда.

На свечаности, у име града Зрењанина, присутнима су се обратили помоћник градоначелника Душко Радишић, Милош Јоцић са Филозофског факултета у Новом Саду, председник Фонда "Тодор Манојловић" Ненад Шапоња и лауреат.

- Награда ми изузетно значи, јер је за модеран уметнички сензибилитет, а ја док сам жив остајем модерниста и после модернизма - рекао је Владан Радовановић.

Прочитајте још - Владан Радовановић: Није свака иновација уметност

Рођен у Београду, Радовановић је композицију дипломирао у класи професора Миленка Живковића. Иницирао је оснивање Електронског студија Радио Београда и њиме руководио од 1972. до 1999. године, радио у студијима у Варшави, Паризу, Утрехту и Будимпешти, а осим вокално-инструменталне и електронске музике, бави се сликарством и компјутерском графиком, синтезијском уметношћу, пројектизмом, записима снова, књижевношћу, радом са телом, воковизуелом.

Професор Радовановић, од 2001. до 2012. године предавао је на Универзитету уметности у Београду, члан је Удружења ликовних уметника Србије и од 2005. године почасни доктор музике Универзитета у Колумбусу у Охају, и почасни доктор вишемедијске уметности Универзитета уметности у Београду. Објавио је 12 књига, три ауторске плоче, две касете и пет ауторских ЦД-а, одржао је 27 самосталних изложби и добитник је многобројних међународних и домаћих награда и признања, а његове ауторске композиције три пута су представљале Југославију на фестивалима Међународног друштва за савремену музику.