У Српском народном позоришту у Новом Саду, представа "Ричард Трећи" Градског драмског казалишта Гавела из Загреба, у режији Александра Поповског, отвориће 6. Шекспир фестивал, који ће се одржати од 27. јуна до 3. јула, речено је у среду на конференцији за медије у "Вили Станковић" у Чортановцима.

Бајковита "Бура" Ирине Брук, "Богојављенска ноћ" с глумцем и музичарем Џорџом Мегвајером, само су део представа које ће се одигарти на две локације у Чортановцима и у Новом Саду.

Посетиоци фестивала имаће прилику већ друге вечери да уживају у премијери перформанса "Мој Шекспир", према концепту Никите Миливојевића, својеврсном интерактивном ток-шоуу у коме ће о свом искуству играња Шекспирових комада и своје омиљене монологе говорити Војислав Брајовић, Светлана Цеца Бојковић, Светозар Цветковић, Зијах Соколовић, Војин Ћетковић, Небојша Дугалић, Игор Ђорђевић, Милена Зупанчић и Озрен Грабарић.

- Љубитељи фестивала имаће прилику да из искуства признатих глумаца чују зашто једна глумачка биографија није потпуна без улоге у Шекспировом комаду и зашто су његова дела најтежи задатак у позоришту - рекао је Миливојевић.

Гошћа овогодишњег Шекспир фестивала биће ћерка чувеног Питера Брука Ирина, која ће у Чортановце доћи са својом трупом са којом ради у Националном театру у Ници и с представом "Бура".

Како је речено на конференцији за медије, у оквиру пратећег програма биће постављена изложба "Шекспирова позорница Јоце Савића" и организована трибина посвећена овом надареном српском глумцу и редитељу, који је на немачкој позоришној сцени установио нови принцип играња Шекспира и био испред свог времена, а до данас остао непознат у домовини.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Премијера Пајиног "Парсифала"


Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, овом приликом честитала је на признању које је Фестивал добио од Европске асоцијације фестивала пре неколико дана, чиме се, како је она нагласила, уцртао на позоришну мапу Европе.

Соња Марић, директорка сектора за маркетинг и корпоративне комуникације UNIQA осигурања, која је од оснивања партнер фестивала, истакла је да негујући дела овог значајног драмског писца и позоришног ствараоца, сви заједно негујемо културу уопште.

Организатори фестивала, Фото "Шекспир фестивал"


Потпредседник Европског покрета у Србији Александар Симурдић је истакао да су они од ове године партнери фестивала, и да промоција базичних европских вредности, чији је део и театар, јесте заједничка мисија свих нас.

Фестивал ће затворити пројекција филма "Све је истина" Кенета Бране у Културном центру Новог Сада.

НА ОТВОРЕНОМ

ОСНИВАЊЕ Шекспир фестивала у Србији иницирао је редитељ Никита Миливојевић, након премијере његове представе "Хенри VI" у чувеном Глоб театру у Лондону у мају 2012. године. Поред жеље да открије Шекспира на нов начин, Никита је био вођен идејом да се "Вила Станковић" - изузетан простор затворен за јавност у Србији, учини атрактивним културно-туристичким местом и да се под ведрим небом играју представе, како је то било и у Шекспирово доба.