64. СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ: Хасанагиница испред свих

Ј. СИМИЋ

понедељак, 03. 06. 2019. у 20:07

64. СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ: Хасанагиница испред свих

"Хасанагиница", Фото Новосадско позориште

Свечаним уручењем награда, у понедељак увече у Новом Саду завршено овогодишње, 64. Стеријино позорје. Победничку представу режирао Андраш Урбан, Вида Огњеновић ауторка најбољег текста ("Козоцид")

ПРЕМА оцени жирија, представа "Хасанагиница" у извођењу ансамбла Новосадског позоришта/Ujvideki Szinhaz, а у режији Андраша Урбана, најбоље је остварење виђено на 64. Стеријином позорју. Фестивал је уручењем награда свечано затворен у понедељак увече у Новом Саду.

Урбановој представи додељене су још четири Стеријине награде: за главну улогу глумици Марти Береш, а затим и Ведрани Божиновић за драматургију и Ирени Поповић, ауторки музике. Берешовој је за улогу Хасанагинице додељено и признање листа "Дневник".

Међу укупно осам представа у такмичарској селекцији домаће драме, према одабиру селектора Светислава Јованова, редитељ Урбан имао је на минулом Позорју још једну. Реч је о комаду М.И.Р.А. (БИТЕФ театар, Београд) посвећеном легендарној Мири Траиловић, родоначелници Битефа. За глумачку креацију у овој представи Стеријино признање додељено је Мирјани Карановић, а за драматургију и ове представе награђена је Ведрана Божиновић.

- Веома сам задовољан како је првенствено реаговала публика на обе моје представе. За мене је то било драгоцено искуство, јер публика је препознала моју поруку о двема веома снажним женама - рекао је Урбан за "Новости."

Укус стеријанске публике потпуно се поклопио са оценом жирија, али поводом представе "Козоцод", урађене по тексту и у режији Виде Огњеновић, а у извођењу Градског позоришта Подгорица. Осим за текст, Стеријину награду добио је Игор Ђорђевић за улогу Професора, као и Герослав Зарић за сценографију. Публика је овој представи у целини дала високу оцену 4,66.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВИМИНАЦИЈУМ ФЕСТ: „Хасанагиница“ и Озрен Грабарић победници

- Веома сам задовољна што и жири и публика Позорја мисле исто, јер публика је саставни део позоришта, и ово је доказ да смо овом представом постигли то јединство са публиком - казала је Вида Огњеновић, којој је ово трећа Стеријина награда за текст.

"Петријин венац", Фото Атеље 212

Она је оценила да се не може говорити о кризи домаће драме, јер катедре драматургије добро раде, резултати су очигледни, а дела наших драмских писаца изводе се и у Србији и на иностраним позорницама.

Редитељ Кокан Младеновић лауреат је Стеријине награде за режију представе "Каролина Нојбер" Небојше Ромчевића, у извођењу НП Републике Српске (Бањалука). За тумачење Петрије градске у представи "Петријин венац" Драгослава Михаиловића, а у режији Бобана Скерлића, награђена је Јована Гавриловић, док је Тихомир Станић у улози Љубише проглашен најбољим епизодистом.

Ова представа има и најбољу сценску музику (аутор Ирена Поповић) и најбоље костиме које је креирала Татјана Радишић, док је Иван Марковић за улогу Добривоја проглашен најбољим младим глумцем. Њему је припала награда из Фонда "Дара Даринка Чаленић".

"Козоцид", Фото Градско позориште Подгорица

ПРЕГЛАСАВАЊЕ

ЖИРИ Позорја у саставу: Џевад Карахас, књижевник, председник Жирија, Андреа Јанковић, глумица, Дора Делбјанко, драматуршкиња, Драгица Лаушевић, костимографкиња, и Душан Петровић, редитељ, већину одлука није донео једногласно.

- Чињеница да су одлуке углавном донесене већином гласова сведочи о томе да смо имали тежак и леп задатак, који смо озбиљно схватили - поручили су чланови жирија.