Позоришни спектакл у Виминацијуму

Д. Новковић

недеља, 02. 06. 2019. у 17:15

Позоришни спектакл у Виминацијуму

Др Миомир Кораћ, Галина Перић, Бојан Илић, Михајло Несторовић и Предраг Пауновић - Фото Д. Новковић

Међународни фестивал окупиће театре из Србије и окружења. Концерт Радета Шербеџије на свечаном отварању. Пред публиком шест представа

У АРХЕОЛОШКОМ парку "Виминацијум" од 24. до 30. јуна одржаће се Међународни позоришни фестивал "Виминацијум фест - митови стари и нови", на којем ће учествовати професионална позоришта из Србије и окружења, по избору селектора Михајла Несторовића.

- Цео Виминацијум је велики сценски и театарски простор, а таквих места је мало у Европи. На њему ће публика имати прилику да погледа представе и изузетне позоришне професионалце - истакао је Несторовић.Фестивал ће отворити ревијални програм - концерт познатог глумца Радета Шербеџије и оркестра "Западни колодвор". Наредне вечери игра се прва такмичарска представа - "Бакхе", по тексту Еурипида и у режији Ленке Удовички, у извођењу Ulyssis teatra са Бриона и Загребачког казалишта младих. Државно мађарско позориште из Темишвара 26. јуна одиграће представу "Сонет 666" Вилијема Шекспира, у режији Кокана Младеновића.

Следећу представу - "На Дрини ћуприја" по роману нобеловца Иве Андрића, такође у режији Младеновића, одиграће глумци СНП из Новог Сада. Дан касније, наступа Словенско народно гледалишче "Драма" из Љубљане, са представом "Девојчица са жицама", у режији Марјана Нећака. Последње такмичарске вечери публика ће видети комад "М.И.Р.А" Битеф театра, чију режију потписује Андраш Урбан.

Прочитајте још: Раде Шербеџија отвара "Виминацијум фест"

- Маштао сам да на овом простору спојимо историју и уметност и тај мој сан се остварио. Не верујем да се још негде у Европи организује овакав позоришни фестивал - напоменуо је др Кораћ.

ПОЧАСТ У ЧАСТ победника, завршне вечери глумачки ансамбли Народног позоришта из Приштине и Позоришта "Зоран Радмиловић" из Зајечара, извешће представу "Жене из Троје", по тексту Еурипида, у режији Небојше Брадића.

Завршне вечери, стручни жири, у саставу: Дејан Мијач, Миодраг Табачки и Саша Торлаковић, прогласиће најбољег глумца и најбољу представу, којима ће се доделити награде "Златна фибула" и "Виминацијум максимус".

О фестивалу су говорили и Бојан Илић, председник Скупштине града Пожаревца, Галина Перић, директорка Центра за културу и продуцент Предраг Пауновић. Они су се сложили да се ради о великом и захтевном пројекту, али да ће, заједничким снагама, учинити да фестивал протекне у најбољем реду.

Комплекс Домус на Виминацијуму


УЛАЗНИЦЕ И ПРЕВОЗ

ПРЕДСТАВЕ се играју од 21 сат, у амфитеатру, Лимесу и Домусу, а цена улазница је 1.000 динара за концерт Радета Шербеџије и 500 динара за представе. Првих 300 најбржих грађана, могу купити комплет улазница за 2.500 динара. Публика ће сваке вечери имати бесплатан аутобуски превоз, који ће их довозити из Пожаревца.