ИЗБОР НОВОГ УПРАВНИКА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ: Зашто је дописиван конкурс?

Д. Бт. - Д. Б. М.

29. 05. 2019. у 12:15

ИЗБОР НОВОГ УПРАВНИКА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ: Зашто је дописиван конкурс?

У очекивању новог челника библиотеке Фото Н. Фифић

После увида у документацију коју је у току конкурса Управни одбор НБС доставио, Министарство је уочило неправилности и наложило УО да донесе нову одлуку у року од 30 дана

РУЖНО замешатељство око избора управника Народне библиотеке Србије прекинуто је одлуком Министарства културе, којом се конкурс за избор првог човека наше најзначајније културне институције - поништава.

После увида у документацију коју је у току конкурса Управни одбор НБС доставио, Министарство је уочило неправилности и наложило УО да донесе нову одлуку у року од 30 дана.


Прочитајте још - КАНДИДАТИ ЗА УПРАВНИКА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ: Остали Вучковић и Блашковић

- Управни одбор Народне библиотеке је изменио и допунио текст Јавног конкурса у делу који се односи на доказе које кандидати прилажу уз пријаву, тако што је поред докумената којима се доказују компетенције и референце, односно услови за заснивање радног односа на месту управника НБС из Статута ове установе културе, додао и документе који нису предвиђени ни Законом о култури, а ни Статутом ове установе културе - наводи се у образложењу Министарства, достављеном нашој редакцији. - Наиме, УО је у текст Јавног конкурса додао да кандидати своје референце могу доказивати и овереном потврдом репрезентативног уметничког удружења о обављању слободне стваралачке делатности, а таква потврда није предвиђена одредбама Статута НБС.

Прочитајте још - Споран избор управника Народне библиотеке?

Председник УО НБС проф. др Вељко Брборић, за "Новости", објашњава да је спорна реченица "дописана" пре него што је он дошао на ову дужност:

- Тешко је рећи зашто је и из којих разлога то урађено, може се само наслутити, али не и доказати. Као председник УО инсистираћу на првој седници да се "дописани" део избаци и врати аутентичан текст. Уколико чланови УО не пристану на то, ја ћу се повући.

Драган Хамовић Фото В. Данилов

Поред Брборића, у УО су Драган Хамовић, Драгана Грујић, Драгана Типсаревић и Мирјана Станишић. Они су били у овом телу и кад је писан текст конкурса, с тим што је тада на челу био Милош Јанковић, који се у међувремену повуковао да би се кандидовао за управника.

Објашњавајући како је дошло до промене у конкурсним условима, Драган Хамовић, иначе специјални саветник у Министарству културе, за наш лист је рекао:

- На последњој седници УО којом је председавао Милош Јанковић ради конкретизације услова додата је реченица која се односи на документа која прилажу кандидати. Кандидати који су радили у установама културе и они у наставно-научним установама друштвено-хуманистичког смера, такође су морали да поднесу одговарајући доказ о траженом радном искуству. У тексту Статута је било пропуштено да се наведе доказ о статусу слободног уметника као потребан документ. И та разлика између текста Статута и текста конкурса, без обзира на то што допуњује само тражене услове, узета је као формални основ за одлуку министарства.

Од пет пријављених кандидата за управника, због неиспуњавања разних услова одбијени су писац Милош Јанковић, Адам Софронијевић, заменик управника Универзитетске библиотеке и историчар Дејан Ристић, док су у ужем избору остали садашњи управник Ласло Блашковић, писац, и Милорад Вучковић, начелник у НБС.

Вељко Брборић Фото Танјуг

Промена у Статуту НБС објављена је још у фебруару, истиче Милош Јанковић и објашњава:

- Учињено је то из најбоље намере да би се проширио круг оних који би могли да конкуришу. По дотадашњем правилнику, примера ради, ни академик Милован Данојлић не би могао да се кандидује. Министарство је донело одлуку, уочавајући неке правне неусаглашености. А, уверен да испуњавам услове, јавићу се на нови конкурс.

Иначе, конкурс траје 30 дана, а пошто Блашковићу 8. јуна истиче мандат, на министарству је да одлучи да ли ће га задржати на овом месту до завршетка процедуре или ће влада именовати вршиоца дужности.

ПРАВНИ РАСПЛЕТ

ЈОШ један од одбијених кандидата Дејан Ристић намерава да се пријави на нови конкурс, под условом да "правила не буду писана за једног кандидата". Адам Софронијевић, међутим, чека да добије одговор на жалбу и правни расплет ове ситуације:

- Не знам да ли ћу поново да се кандидујем, док не видим услове конкурса и званичан одговор на моју жалбу - кратко нам је рекао.

ДИРЕКТОРИ НА ЧЕКАЊУ

НАРОДНА библиотека није једина републичка установа културе која чека првог човека. И Републички завод за заштиту споменика културе, Музеј савремене уметности и Народно позориште чекају именовање директора, а ускоро ће им се придружити и Народни музеј. Најмањи "стаж" има Народно позориште, чији је УО прошле недеље расписао конкурс. Републички завод чека од октобра прошле године, Министарство културе стало је иза Немање Смичикласе, сликара-конзерватора али га Влада још није именовала. Слична је ситуација и у МСУ, конкурс је расписан крајем јануара, а одлуку владе чека сликар Владислав Шћепановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Bibliotekar

30.05.2019. 13:04

Uverenje o obavljanju slobodne stvaralačke delatnosti??????? Zaista od ultimativnog značaja za upravnika nacionalne BIBLIOTEKE. Mirjana, Dragana zašto ćutite, zašto ne branite integritet bibliotekarstva?