Изузетно нам је драго што изложба "Пјер" прави својеврсну турнеју по Републици Српској, недавно је представљена у Бијељини, а ево је данас у Угљевику, желели бисмо да се то прошири и на остале градове - рекао је у уторак вече Бојан Љубеновић, уредник рубрике "Трн" у "Вечерњим новостима", отварајући изложбу карикатура насталих на 51. конкурсу "Пјер", у Центру за културу "Филип Вишњић" у Угљевику.

Прочитајте још - 51. ПЈЕР: Моћне слике наших судбина

Оно што су нацртали кариктуристи, по његовим речима, "жуља" не само грађане Србије, већ и све друге на читавом Балкану:

- Лаж, корупција, политичко лицемерје... заједничке су бољке читавог овог простора, а карикатуре су одличан начин да се на њих скрене пажња, да се исмеју и извргну руглу. Поруке које нам "Пјер" шаље су јасне, прецизне и лековите и само од нас зависи хоћемо ли терапију препознати и узети или ћемо наставити по старом - истакао је Љубеновић.

Прочитајте још - У БИЈЕЉИНИ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА КАРИКАТУРА "ПЈЕР 51": Цртежи за "Нобела"

Изложба карикатура са "Пјера" била је део велике културне светковине "Вече 'Новости' под Мајевицом", чији је организатор Компанија "Новости", а домаћини овдашњи Центар за културу "Филип Вишњић" и Општина Угљевик. Представљена је и књига новинарки нашег листа Милене Марковић и Татјане Лош "Оне су промениле Србију", о изузетним Српкињама.

- Било ми је драго када сам претходних дана, најављујући ово дивно вече Компаније "Новости", сазнао од многих суграђана да су прочитали књигу, и да жуде за сусретом са ауторкама овог дела, у ком су сабране хероине српског рода. Милена Марковић и Татјана Лош су толико дубоко ушле у неку врсту житија о знаменитим Српкињама, и није ни чудо што их је публика тако често прекидала аплаузима захвалности - рекао је Владимир Митрић, новинар "Новости".


Сјајна, престижна изложба карикатура, гостовање Љубеновића и промоција књиге о изузетним Српкињама, која је већ постала хит у Угљевику, по речима Василија Перића, начелника општине, само је још један пример колико су везани, свим срцем, за матицу Србију и она за њих.

- Српски народ овог краја свестан је био ко је, шта је, коме припада, јер је, у најтежим тренуцима, чувао и сачувао своје национално, културно и духовно благо. Знали су наши мудри преци да Дрина не сме да буде оно што ће да нас раздвоји, како су многи, од најранијих до најновијих времена желели да учине - поручио је Перић. - "Новости" су деценијама са нама, пишући о нашем крају, о његовим успесима, проблемима, патњама и мукама у минулом рату и после њега. "Новости", и сва издања ове куће су у домовима многих наших суграђана и мештана. У тој компанији раде, или су радила, и чеда из нашег краја, као што је Милена Марковић, на коју смо, с разлогом, поносни. Милена је одувек носила љубав према завичају, а њен допринос за изградњу наше Републике Српске је немерљив. Надам се да ћемо се ускоро радовати и подигнутој Спомен-кући Филипу Вишњићу у оближњој Доњој Трнови, а "Новости" већ дуго промовишу ову нашу идеју.

УМЕТНИЧКИ УЖИТАК

Архимандрит Лазар Кршић, духовник манастира Тавна, код Бијељине, и академик СКАНУ Драгољуб Драго Мирковић, ликовни уметник, рекли су да је "вече које је приредила Компанија 'Новости' уметнички ужитак који би пожелеле и многе метрополе, а Угљевик је то заслужио јер на културу полаже много, што се види и по садржајима Центра за културу, који је прави "храм културе" под легендарном Мајевицом.