64. СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ: Позориште је неуништиво

Ј. СИМИЋ

понедељак, 27. 05. 2019. у 05:43

64. СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ: Позориште је неуништиво

Светлана Бојковић / Фото В. Данилов

Доделом награде за животно дело Светлани Бојковић синоћ отворено 64. Стеријино позорје. Бојковићева: Тетар ће опстати јер га одржава људска потреба за катарзом и смехом

УРУЧЕЊЕМ Стеријине награде за животно дело нашој истакнутој глумици Светлани Бојковић синоћ је, на Сцени "Јован Ђорђевић" Српског народног позоришта у Новом Саду, почело 64. Стеријино позорје. Глумица је подсетила да су Срби у Аустроугарској ширили европски дух просветитељства, те да су пре два века открили своју наклоност према позоришту.

- Данас, у време информатике и дигитализације, у времену у којем се, нажалост, урушавају моралне вредности и емпатија, позориште ипак опстаје као неуништива биљка. Одржава је људска потреба за катарзом и смехом - рекла је Бојковићева у својој беседи.

На Позорју ће до 3. јуна у такмичарској конкуренцији драме, за Стеријину награду по избору селектора и драматурга Светислава Јованова, бити изведено укупно осам представа, а три ће бити игране у оквиру међународног програма "Кругови".

Прву од осам такмичарских представа, "Петријин венац" редитеља Бобана Скерлића, рађену по чувеном роману Драгослава Михаиловића, у драматизацији Миле Машовић Николић и у извођењу ансамбла Атељеа 2012, публика je синоћ пропратила вишеминутним аплаузом.

Вечерас од 19 сати (СНП) биће изведена "Зла жена" Јована Стерије Поповића, у режији Иве Милошевић (Народно позориште/Narodno kazalište/Nеpszinhаz Суботица), а сутра на сцени Новосадског позоришта наступиће ансамбл Дојчес театра (Берлин) са представом "Неустрашиве - као и све слободне дјевојке" ауторке Тање Шљивар. Комад је режирала Саломе Дастмалхи.

ПРОГРАМ "КРУГОВИ" У нетакмичарском програму "Кругови" биће изведене представе: "Киклоп" по роману Ранка Маринковића, у режији Саше Аночића ("Гавела" Загреб), затим комад "Итака" Петера Заваде и Армина Сабо-Секељија у режији Кристе Секељи (Позориште "Катона Јожеф", Будимпешта) и "Кућа лутака - лечење" ауторке Магде Фертач и редитеља Јенджеја Пјасковског (Театар из Варшаве). Фестивал ће обиловати и пригодним изложбама.

У конкуренцији за Стеријину награду је и "Хасанагиница" по мотивима драме Љубомира Симовића, режија Андраш Урбан (Новосадско позориште/Ujvidеki Szinhаz Нови Сад) која ће бити играна прекосутра (Новосадско позориште, 19 сати), као и комад "Каролина Нојбер", писца Небојше Ромчевића, у адаптацији и режији Кокана Младеновића, а у извођењу ансамбла (СНП, 30. мај, 20 сати).

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У СЛАВУ СТЕРИЈЕ: "Каролина Нојбер" на фестивалима у Новом Саду и Јајцу

За најзначајније фестивалско признање надметаће се и "Козоцид" по тексту и режији Виде Огњеновић (Градско позориште Подгорица). Представа је на програму 31. маја (СНП, 20 сати), а сутрадан и представа "М.И.Р.А." - по концепту, режији и дизајну Андраша Урбана и у изведби Битеф театар из Београда (СНП, 1. јун, 20 сати). Осма представа у оквиру такмичарске селекције "Боливуд" - текст и режија Маја Пелевић, музика Ања Ђорђевић (Народно позориште Београд) на програму је 2. јуна (СНП, 19 сати).

Представа "Петријин венац" / Фото СНП


Позорје ће бити затворено 3. јуна, уручењем Стеријиних награда и концертом "Песници с музиком" Милана Кораћа, Милоша Зупца и Немање Нешића.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У СЛАВУ СТЕРИЈЕ: Саопштена селекција 64. Позорја

Коментари (1)

laik

27.05.2019. 08:25

Nije, nego se ne trudite dovoljno. Recimo, postavite balerinu iz bifea za upravnika.