ОДЛАЗАК ЦРНЕ ДАМЕ СА ЗВЕЗДАНОМ СЕНКОМ: Иза Душице Жегарац остало 80 улога које су обележиле нашу кинематографију

Р. Радосављевић

петак, 24. 05. 2019. у 20:52

ОДЛАЗАК ЦРНЕ ДАМЕ СА ЗВЕЗДАНОМ СЕНКОМ: Иза Душице Жегарац остало 80 улога које су обележиле нашу кинематографију

Фото ФЦС "Топле године"

Преминула глумица Душица Жегарац (1944-2019), дива југословенске и српске кинематографије. "Филм је био мој живот, као што је и мој живот био налик филму", говорила је

ДАНАС мислим да сам релативно касно схватила да је филм заиста био мој живот. Као што је и мој живот на неки начин био налик филму. Ту немирну филмску и животну пловидбу нисам умела глатко и без траума да обавим до краја, изгледа да сам сама себи била највећа препрека. Нисам умела да уживам у признањима, комплиментима и свему ономе што је пратило успех филмова које сам радила. Али, то је било и добро, јер ме је сачувало од заводљиве, таште заљубљености у медијску слику о себи, и терало ме је да стално све преиспитујем и тражим ону праву меру свих ствари...".

Прочитајте још: Преминула глумица Душица Жегарац

Овако је, за "Новости", говорила легендарна глумица Душица Жегарац у једном од својих последњих интервјуа у каријери, када је 2016. примила Награду "Златни печат" Југословенске кинотеке.

Једна од наших најдаровитијих, најлепших и најпосебнијих глумица преминула је у петак у Београду, у 75. години, иза ње је остало више од 80 филмских и ТВ улога у остварењима која су обележила југословенску и српску кинематографију.

Душица Жегарац је рођена 1944. у Београду, одрастала је на Топчидерском брду и на Дедињу, а она и њена сестра Вера упамћене су и као лепотице које нису припадале тадашњем урбаном естаблишменту. Њихови родитељи, како је записала у својој аутобиографској књизи "Као на филму", бавили су се једним веома важним послом у животу: учили су их да буду људи - с љубављу и поносом. То васпитање одредило је и њен животни пут и каријеру, током које је највише одиграла ликове бунтовница, обичних жена, и оних трагичних јунакиња са маргина друштва.

Прочитајте још: Душица Жегарац: Криза у сваком кадру

А све је почело случајно - у зиму 1959, док се кроз Пионирски парк враћала са пробе школског оркестра у Позоришту на Теразијама, пришао јој је редитељ Франце Штиглиц и понудио јој да игра у његовом филму "Девети круг". На фестивалу у Пули 1960, 16-годишња гимназијалка је за лик прогоњене Јеврејке Рут Алкалај добила награду, од хонорара за филм купила је концертни клавир о којем је сањала, и тако је започела једна од највећих и најуспешнијих филмских авантура у овдашњем глумишту.


Фото А. Стевановић Живковић Душица Жегарац са "Златним печатом" Кинотеке

Душица Жегарац остварила је незаборавне улоге у антологијским филмовима "Степенице за храброст", "Топле године", "Немирни", "Буђење пацова", "Подне", "Киша", "Живот је масовна појава", "Човек кога треба убити", "Без", "Дечко који обећава", "Последњи круг у Монци", "Вариола вера", "Окупација у 26 слика", "Халоа - празник курви", "Нешто између"..., у којима је сарађивала с култним редитељима, попут Кокана Ракоњца, Живојина Павловића, Пурише Ђорђевића, Вељка Булајића, Милоша Радивојевића, Горана Марковића, Срђана Карановића, Лордана Зафрановића...

Међу бројним наградама које је добила су две Златне арене - за главну улогу у "Опклади" Здравка Радића, и за епизодни лик алкохоличарке у "Посебном третману" Горана Паскаљевића, а 1999. уручена јој је и Награде "Павле Вуисић".


"Девети круг"

Душицу Жегарац смо последњи пут гледали на филму 2002, у "Т.Т. Синдрому" Дејана Зечевића, и у "Држави мртвих" Живојина Павловића, чију је коначну верзију режирао Динко Туцаковић.


"Буђење пацова"

Била је удата за Педра Франциска де Пина Масана де Аморима, некадашњег стипендисту југословенске владе, с којим има двоје деце, сина Франциска и ћерку Татјану, и добар део живота провела је у Лисабону.


"Опклада"

"Сви који су свој животни век провели радећи на филму, за њих је филм постао начин постојања. Номадски дух, непредвидљивост, ризик и адреналин који такав живот подразумева је нешто што од нас чини срећне људе чак и када смо несрећни, када је тешко и, чини се, немогуће издржати. Ране се лако наносе, тешко лече и зарастају. Ожиљци заувек остају. Кажу да време лечи ране. То није тачно. Само их покривају "снегови и шаш"..., говорила је "црна дама са звезданом сенком", како је описао критичар Ранко Мунитић, у истоименој монографији.

ЗАФРАНОВИЋ: ИЗГУБИЛИ СМО ЛЕГЕНДУ Фото З. Јовановић

РЕДИТЕЉ Лордан Зафрановић каже, за "Новости", да га је јако растужила вест о одласку Душице Жегарац:

- Изгубили смо легенду. Душица је била једна од најбољих глумица с којима сам радио, а сарађивали смо у два филма - "Окупација у 26 слика", и "Халоа - празник курви". Она, Стево Жигон, Неда Арнерић, то су били глумци који су умели да презентирају своје особености, и то је била нова вредност на филму, управо та мистерија особености, и порука коју она шаље на велико платно. Душица и ја смо били и изванредни пријатељи. Имала је неколико сјајних сценарија, и хтео сам да правим женски филм по њеним причама. До тога, нажалост, није дошло, јер је процес тражења новца врло тежак, и посебно ми је жао што са Душицом и на тај начин нисам сарађивао - истиче Зафрановић.

Фото Танјуг

ВУКОСАВЉЕВИЋ: ОЛИЧАВАЛА ЈЕ ТАНАНОСТ

МИНИСТАР културе Владан Вукосављевић упутио је телеграм саучешћа породици, пријатељима и бројним поштоваоцима преминуле глумице, истакавши да она остаје значајна фигура у историји домаће кинематографије.

-Душица Жегарац је деценијама зрачила са великог платна својим крупним, дубоким очима и сензибилном драмском појавом. Оличавала је тананост и снагу женских судбина ликова које је играла-истакао је министар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ja

24.05.2019. 23:35

Divna, skromna,tiha,nenametljiva,prelepa,divnog glasa,topla,uvek je igrala dobrodusne osobei ili he I sama bila takva da je tako nosila likove,Zasto je ovo sporedna vest a satorski pevac I zadruga glavna vest.

zdenko tosic

25.05.2019. 20:24

@Ja - Sve što je Ja napisala je apsolutno tačno. Da se ne ponavljam. Zbogom Dušice, bila mi je radost, čast i privilegija što sam te poznavao. Hvala ti na svemu. Samo blagorodni i veliki ljudi odlaze na velike praznike. Hristos voskrese!!