ДАН словенске писмености и културе, односно Дан Ћирила и Методија, у петак је свечано обележен у "Комбанк дворани" наступом ансамбла "Булгаре" из Бугарске и КУД "Иво Лола Рибар". Уочи концерта, публици су се обратили амбасадор Бугарске у Србији Радко Влајков и помоћница министра културе Асја Драча Мунтеан. Овиме се наша земља приближила кругу словенских народа, који светкују 24. мај као дан сећања на 863. годину када су светитељи Ћирило и Методије кренули на мисионарски пут у Моравску.


Прочитајте још: ВЕКОВИ КЊИЖЕВНОСТИ: Представљена капитална едиција у издању Матице српске


- Ово је симболички важан датум, значајан у историји словенских народа, па и српског. Дан посвећен Ћирилу и Методију празнује се у највећем броју словенских земаља: Бугарској, Чешкој, Словачкој, Украјини, Русији, Црној Гори, те је Србија на том пољу каскала - рекао је раније министар културе и информисања Владан Вукосављевић. - Пре више од хиљаду година подарити писменост словенским народима, који су насељавали огроман простор од Солуна до Немачке и до истока Русије, велико је дело. Рад Ћирила и Методија је створио предуслове да словенска писменост и књижевност изађу на велику историјску сцену. Њихов рад је изазивао велики отпор латинског клера, јер је догма била да се црквено-службене књиге, а није их било много у употреби, могу штампати само на хебрејском, латинском и грчком језику. Дужни смо да се с пијететом и захвалношћу сетимо твораца првог словенског писма глагољице, као и Климента и Наума који су направили ћирилицу.

Прочитајте још: Црквено благо Срба у модерном музеју у Сентандерји (Фото)

У холу "Комбанк дворане" амбасадорка Словачке Дагмар Репчекова отворила је изложбу "Траговима Ћирила и Методија - фотографска биографија заштитника Европе", чији је аутор бивши министар спољних послова Словачке Павел Демеш. Реч је о 30 фотографија које приказују споменике културе, ликовна дела и друге објекте материјалног културног наслеђа који су повезани са животом и делом солунске браће, као и њиховим мисионарским путовањима у Моравску, Арапско и Хазарско царство.

НОВИ ПРАЗНИК

УСКОРО би 24. мај требало да постане радни државни празник када Народна скупштина усвоји предлог допуне Закона који то уређује. Прошле недеље Влада Србије је прогласила Дан Ћирила и Методија за Дан словенске писмености и културе. Подршку овоме дали су Матица српска, Српска православна црква, Филолошки факултет и председник Србије Александар Вучић.

Фото Н. Фифић Културно наслеђе