ЧИСТАЧ У МСУ: Ретроспектива славне Марине Абрамовић

М. А. К.

25. 05. 2019. у 17:41

ЧИСТАЧ У МСУ: Ретроспектива славне Марине Абрамовић

Фото Душан Рељин

На изложби "Чистач", која је пре Србије, обишла Шведску, Данску, Норвешку, Немачку, Италију и Пољску, наћи ће се више од 120 радова - слика, цртежа, објеката, фотографија...

ШТА ће све чинити ретроспективу Марине Абрамовић, којом се ова светски славна уметница после много година враћа у свој родни град, открили су у петак из Музеја савремене уметности.

Прочитајте још: Марина Абрамовић: Ништа ме не везује за Србију

На изложби "Чистач", која је пре Србије, обишла Шведску, Данску, Норвешку, Немачку, Италију и Пољску, наћи ће се више од 120 радова - слика, цртежа, објеката, фотографија, аудио и видео- радова, филмова, сценографија, перформанса и архивске грађе... Међу њима су и антологијска дела перформанса, попут серије "Ритам", Lips of Thomas, "Релациони радови", "Прелазак преко ноћног мора", као и радови који су обележили њен опус - "Балкански барок", "Седам лаких комада", "Уметник је присутан".

Прочитајте још: ДРАМА У ФИРЕНЦИ: Мушкарац ударио Марину Абрамовић сликом у главу (ВИДЕО)

"Чистачу" ће Београд бити последња станица на турнеји, отпочетој пре две године у Стокхолму. Последњи пут Марина Абрамовић је, како пише у саопштењу МСУБ, овде самостално излагала 1975. у Салону Музеја савремене уметности. Ипак, Београд је, у међувремену, пратио шта је радила у свету, па је 1988. године у СКЦ-у представљала свој последњи пројект са Улајем на Кинеском зиду - "Љубавници", а неколико година потом и експерименте које је са кристалима радила у Бразилу. У Теслином музеју је 2004. извела перформанс и снимила видео-рад "Теслина урна".

Ретроспектива коју организује МСУБ уз подршку Владе Србије (продуцент је Модерни музеј из Стокхолма, у сарадњи са Луизијана музејом модерне уметности из Хумлебека и бонски Бундескунстхале) свечано ће бити отворена 21. септембра и трајаће до 20. јануара.

ЗА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

ЖЕЉА ми је да "Чистача" погледају пре свега млади којима бих волела да приближим све што сам урадила у протеклих 50 година. Свака нова генерација носи неку посебну енергију која за мене представља вечиту инспирацију - изјавила је Марина Абрамовић, у сусрет београдској изложби.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације