Холандски виолиниста и диригент Андре Рију (69), приредио је у среду увече музички спектакл концертом са својим "Јохан Штраус оркестром", који је публика испратила овацијама.

Један од најпопуларнијих светских музичара, одрзао је трочасовни оркестар у препуној "Штарк арени", изводећи многобројне популарне нумере, оперске арије, валцере, а на бис више песама, међу којима и "Тамо далеко".

Модерни "краљ валцера" и његов оркестар са 60 чланова из нумере у нумеру су одушевљавали публику, која је громогласним аплаузима награђивала харизматичног Холанђанина, а у завршници концерта звуци валцера "На лепом плавом Дунаву" многе су дигли на ноге.

Концерт је био испуњен величанственим звуцима валцера, аријама из познатих опера, као што су Арија љубави из "Риголета", Пучинијева "Несум долма", било је и звука танга, а чуле су се и друге популарне мелодије које су разгалиле публику, посебно у другом делу концерта и после извођења више нумера на бис, када су уследили Винска песма из "Травијате", Грк Зорба...

Била је то савршена забава са светски познатим, романтичним и емотивним мелодијама, као што су "Volare", "You raise me up", "Falling in love"...

Концерт је употпуњен и музичким изненадењима, хумором и врхунским међународним солистима.

Уз оркестар са 60 чланованаступили су и групе "Платин тенорс", као и светски познати сопрани или музичари из Русије који су извели "Ларину песму", "Каљинку"...

Рију је забављао публику својим коментарима између песама, а главна порука му је била да музика спаја и лечи људе, брише границе.

Концерт је изведен уз богату сценографију која је допунила атмосферу сваке нумере, а томе су допринели и богати костими извођача и сценски ефекти.

Рију већ више од 30 година обилази свет са својим оркестром, највећим приватним оркестром на свету, а у Београд је дошао први пут у оквиру овогодишње светске турнеје.

"Краљ валцера", од Мексика па све до Аустралије, годишње на око 100 концерата годишње окупи око 600.000 гледалаца.

Продао је више од 40 милиона албума и освојио 500 платинских награда.
Фотографије: З. Јовановић

Прегледи његових Јутјуб видео снимака прелазе милијарду приказа до сада. Више од 3,4 милиона обожавалаца прати "краља валцера" на Фејсбуку.

"Музика и посебно валцер су веома важан део мог живота", рекао је својевремено Андре Рију.

"Ако неки музички комад додирне моје срце, додирнуће и ваше. Ова предивна музика омогућава ми да свету донесем весеље и радост жľивота. Све је допуштено на мојим концертима: смејање, плакање, плес, певање. Емоције су тајна мог успеха", закључио је Рију.