ДУГОМЕТРАЖНИ документарац "Пепе, један узвишени живот" Емира Кустурице, који је светску премијеру доживео на прошлогодишњем фестивалу у Венецији, а домаћу на овогодишњем Фесту, у четвртак увече стиже и пред нашу биоскопску публику широм Србије.

Ову биографску документарну причу Кустурица је посветио некадашњем председнику Уругваја, Хосеу Пепеу Мухики, испитујући у њој оно што је чини јединственом - како скроман човек постаје председник земље, држећи се строго својих моралних уверења, истовремено прихватајући и оно што може да донесе позитивне промене у његовој земљи. Своју животну причу Пепе Мухика прича Кустурици у камеру са пуно поверења, и они кроз филм заједно стварају интимни дијалог који истражује филозофски и етички смисао постојања, а посебно политичке обавезе сваког човека који се бави политиком.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Емир Кустурица за "Новости": Патријарх Павле наш Пепе Мухика


Снимање филма трајало је пет година, а започело је током Мухикиних последњих месеци на челу земље и првих дана по напуштању места председника, док је радио на својој фарми, шетао пса, бринуо о свом цвећу... Кустурица и Мухика водили су низ разговора на његовој фарми, током обиласка најсиромашнијих делова Уругваја, затим у седишту Уједињених нација, или возећи се по крају у Пепеовој "фолксваген буби" из 1987.

Филм, такође, прати Мухику на путу на Костарику, у Мексико, Вашингтон и Њујорк, где он одржава говоре и упозорава свет на судбоносне последице савременог капитализма.


КУСТЕНДОРФ КЛАСИК

ФЕСТИВАЛ руске класичне музике чији је оснивач Емир Кустурица, а који се одржава уз подршку компаније "Гаспром њефт", од ове године уместо назива "Бољшој фестивал", одвијаће се под именом "Кустендорф класик", од 10. до 12. јула на Мећавнику.