НОВООСНОВАНИ Фестивал француског филма одржаће се од 28. маја до 1. јуна у "Комбанк дворани", а у оквиру главног програма биће приказано осам најновијих француских остварења, као и ретроспектива недавно преминуле редитељке Ањес Варде.

Гост првог фестивала биће редитељ Ерик Лавен, чији ће филм "Без филтера" отворити ову манифестацију.

- Одушевљен сам тиме колико Срби воле филм, а ту љубав деле са Французима. То је још једна веза која нас спаја - поручио је француски амбасадор Фредерик Мондолони.

Продуцент, организатор фестивала и директор "Мегаком филма" Игор Станковић поручио је да се фестивал разликује од разних ревија или дана страних кинематографија по томе што представља најсвежију продукцију.

- Посетиоци ће бити у прилици да виде филмове који су пре само месец-два имали премијеру у Француској, али и два остварења која ће се у Београду приказати само неколико дана после Кана. То су "Лака девојка" Ребеке Злотовски и "Сибил" Жистин Триет. Можда неки од ова два филма дођу са наградом - казао је Станковић.

На репертоару ће се још наћи "Јаово путовање" Филипа Годоа, "Казанова, последња љубав" Беноа Жакоа, "Осећам се добро" Беноа Делепина и Густава Кервена, као и "15 минута рата" Фреда Гривоа.

- Ово је заиста изврстан избор, јер ћете у малом броју филмова видети највеће француске звезде, као што су Гаспар Улије, Леа Сејду, Жан Дижарден, Омар Сај - рекао је српски глумац Раша Буквић, који већ годинама са успехом гради каријеру у Француској.

Тамара Крцуновић и Раша Буквић, Фото Н. Скендерија

Заједно са глумицом Тамаром Крцуновић, Буквић ће бити заштитно лице новог фестивала.

Прочитајте још - НАЗИВАЈУ ГА "ХОМОФОБОМ" И "ЖЕНОМРСЦЕМ": Кан стао уз Алена Делона

- Француска има ту срећу да је њен ауторски филм издигнут на један виши ниво од пуког комерцијалног. Њихов филм је фондовски и дозвољава уметницима да третирају све теме које су важне у друштву. Они промовишу уметнички филм на већем нивоу од остатка Европе - казао је, за "Новости", Буквић.

Српски глумац који живи и ради и у Паризу и у Београду недавно је завршио снимање филма Вање Пеирани-Виња "Брзо сагоревање", а на јесен почиње други, редитељке Карол Џакоби. Паралелно ради и у Београду, на остварењу Марка Сопића "Кључ".


УГОВОРИ ЧЕКАЈУ МАКРОНА

АМБАСАДОР Фредерик Мондолони најавио је да ће током посете француског председника Емануела Макрона у јулу, у Београду бити потписан и споразум о копродукцији између наше две државе. Тај споразум ће помоћи филмским посленицима да развију сарадњу и омогућити размену талената. Број српских и француских филмова који ће бити виђени у обе земље биће, како је најављено, вишеструко повећан.