САМО годину дана после бродвејске премијере, на јучерашњи дан (19. мај 1969) у Београду је премијерно изведен чувени мјузикл "Коса" аутора Џејмса Радоа и Џерома Рагнија, који су после наше одгледане представе рекли да је боља од оне у Њујорку!

Пошто су је видели на Бродвеју, Мира Траиловић и Зоран Ратковић, осмелили су се да причу хипи "племена" и његов антиратни поклич поставе на сцену Атељеа 212 у још увек конзервативној, социјалистичкој Југославији. Тема мјузикла била је "врућа" и актуелна: шездесете године и рат САД с Вијетнамом. Време младалачког бунта против естаблишмента, жеље за слободом, сексуалне револуције и одбацивања свих друштвених стега, на сцени је дочарало хипи племе предвођено Мирјаном Пеић у улози Шејле, Клод је био Миша Јанкетић, а заводљивог Бергера играо је Драган Николић. У подели су, млади и лепи, били и Душан Прелевић, Јелисавета Сека Саблић, Михајло Пљака Костић, Гордана Марић, Нада Блам, па и нека непозната имена попут Мухамеда Абдусамада, Алфреда Рафаела, Мамаде Сангаре.

Миша Јанкетић имао је главну улогу (Клода Буковског), а Бранко Милићевић у почетку је био његов заменик и певао већину Клодових песама:

- Осим Мишине улоге, глумио сам и остале, кад би неко био одсутан. "Коса" је нешто као музичка ревија хипи костима с конферансом између песама. Свако је могао да преузме нечије делове текста. Играо сам и Гагину (Драгана Николића) улогу, и Љубе Мољца, док су били у војсци - открио је за "Новости" Бранко Милићевић.

Авангардан у сваком смислу, мјузикл је одигран више од две стотине пута, све док 4. фебруара 1973. године нису, као публика, дошли ђаци војне гимназије - цепање америчких војних књижица схваћено је као провокација, па је представа скинута са репертоара. Ипак, нумере попут "Акваријус","Дона", "Франк Милс" живе до наших дана.

Прочитајте још: Публика је певала с хипи “племеном”

"Коса" је у Атељеу увек играна на карту више, а њене велике популарности радо се присећала и Мира Пеић Арменулић.

- За те четири године, где год смо је изводили, од Македоније до Словеније, дочекивана је са одушевљењем. Увек крцато гледалиште. У Атељеу смо се плашили да се буквално не сруши балкон. Сала је била крцата, улазили су и они без карата. На крају представе публика би устајала, аплаудирала и певала са нама...


ТРИБИНА И ИЗЛОЖБА

У ОКВИРУ пројекта обележавања пола века од премијере мјузикла "Коса" у Југославији, на малој сцени "Петар Краљ" Атељеа 212, трибину су поводом јубилеја организовали студенти Факултета драмских уметности, Магдалена Зрњевић и Бошко Радоњић, под менторством др Милене Драгићевић Шешић.

Пратећи програм трибине је изложба оригиналних фотографије из мјузикла у горњем фоајеу Атељеа 212.