У ПРЕПУНОЈ сали националног театра данас је Горици Поповић на Великој сцени уручена награда "Жанка Стокић" - тако је ова врсна глумица постала седамнаеста добитница угледног признања које додељују Народно позориште, Компанија "Новости" и Град Пожаревац.

- Својим великим глумачким даром, као и великом посвећеношћу позоришту и филму, у потпуности је заслужила признање које носи име најмаркантније глумице прве половине прошлог века, Жанке Стокић. Горица је префињено, са мером и укусом, а опет себи својственим шармом и харизмом, остварила незаборавне улоге - истакла је, између осталог, у образложењу Радмила Живковић, председница жирија који је одлуку донео једногласно.

Живковићева је додала да жели свим колегиницама да добију ову величанствену награду "као доказ да нису узалудно постојале у глумачкој уметности".

- Сан сваке српске глумице је да добије "Жанку". Она је симбол привржености дивној и тешкој професији, као и немирења са грађанским дужностима. А све у име глумачке слободе. То је та боемија и слободоумље - истакла је Јелица Сретеновић. - Права глума је искреност. И Жанка и Горица су искрене на сцени, са умећем да прихвате и пруже љубав публици. Обе природне и "народске", без "измотације" и умишљености.

О томе како Горица уме да воли живот и игру, говорила је и колегиница из исте куће, Атељеа 212, Тамара Драгичевић:

- Само неко са таквом радошћу и младалачком истрајношћу, може да створи те дивне обично - необичне улоге, које сви волимо. Она је нама младима инспирација, радост, наша другарица, мајка, подршка.

Велика сцена Народног позоришта - Фото Н. Скендерија


Глумац Светозар Цветковић је о својој партнерки и пријатељици сведочио као о великој, дивној тајни, а у част овог свечаног и посебног тренутка отпевао јој је песму "Смајл" Нет Кинг Кола:
- Нема никог ко не зна Горицу, да је није препознао, да јој се није јавио, осмехнуо. Нема никог да је о Горици нешто лоше помислио... А опет, шта о њој знамо? Само оно што може да отвори свака интернет-страница. Иако је Горица једно од најсветлијих и најотворенијих бића у овом послу, њена тајна је остала сакривена.

Прочитајте још: Горица Поповић: Још сам гладна глуме


Горица Поповић и Радмила Живковић

Честитајући на високом признању, с нарамком пуним цвећа, Ивана Вујић (в. д. управника Народног позоришта) рекла је да је бескрајно поносна што српски театар има величанствене звезде, глумачке диве, попут овогодишње добитнице и њених претходница.

Милорад Вучелић уручује награду Компаније "Новости"


Новчани део овог престижног признања Горици Поповић уручио је Милорад Вучелић, главни и одговорни уредник "Вечерњих новости", а статуету Жанке Стокић поклонио Дејан Крстић, члан Градског већа Града Пожаревца.


Јелица Сретеновић

- Тешко је са наше најстарије сцене рећи нешто ново, а да вас емоције не савладају. Заиста сам срећна и захвална. Ипак, захваљујући мојим габаритима нећу полетети, а и "Жанка" ме чува - нашалила се добитница. - Драго ми је што ми је припала ова награда и због мог деда-ујака Аце Цветковића, члана Народног позоришта, дивног глумца и комичара. Стрељан је по ослобођењу, заједно са колегом Танићем, а Жанки Стокић су одузета грађанска права. Мом деди се не зна гроб, а и ово је тренутак да се сетим њега и његове несреће.Публици националног театра Горица је отпевала баладу Арсена Дедића "Мој пријатељ је умро", део монолога Верице Урошевић и своју песму из представе "Госпођа Милихброт". На крају свечаности, по Горичиној жељи, приказан је и њен ауторски рад снимљен у време НАТО бомбардовања:

- Са колегама из Атељеа 212 урадила сам сонг. Данас је то документ, јер многих од њих више нема. Песма говори не само о рату, људском безумљу, већ и о немогућности да се човек препусти добру. Да верује у част, љубав и лепоту.


Светозар Цветковић

КОЛЕГЕ У ПУБЛИЦИ

СВЕЧАНОЈ додели награде "Жанка Стокић" присуствовале су бројне Горичине колеге, између осталих, претходне добитнице истог признања Светлана Бојковић и Јелисавета Сека Саблић. Подршку су јој пружили и Тања Бошковић, Зоран Симјановић, Горан Марковић, Аница Добра, Биљана Крстић, Бранимир Брстина, Рената Улмански, Бранко Јеринић, Бранка Пујић, Иван Михаиловић, Лена Богдановић, Саша и Слободанка Груден, Лидија Плетл, Весна Станишић, Јелена Ступљанин...

Тања Бошковић и Горица Поповић


Бранка Пујић, Весна Станишић, Аница Добра, Јелена Ступљанин са Дејаном Крстићем
ПРЕТХОДНЕ "ЖАНКЕ" О ДОБИТНИЦИ:

Светлана Бојковић:

- ГОРИЦА је сјајна глумица и ренесансна појава. Има много дарова и ниједан од њих није запустила. Дивно пева, пише, режира, кува, ствара ручне и ликовне радове. Са великом животном радошћу и лакоћом остварује све. Са њом је задовољство радити и дружити се. Горица је једно драгоцено биће.

Јелисавета Саблић:

- ЧЕСТИТАМ! Награда је у правом моменту отишла правој особи. Заиста јој припада. Учинила је велики допринос српском глумишту и трајно га обележила. Добра је и посвећена глумица. Увек је била тражена и увек ће бити. Желим јој да још дуго траје на радост публике и позоришта.

Дара Џокић:

- ВЕОМА ме је обрадовала ова вест! Коначно се и Горица придружила малој трупи добитница "Жанке". Горица је то одавно заслужила. Знамо се од Академије, играле смо много пута заједно. Гора је лековита особа. Њен оптимизам и позитивност плене, а све њене пријатеље држе ушушкане.

Мирјана Карановић:

- ГЛУМИЦА великог срца. Неко ко је у глуму уложио, пре свега, своју душу. За њу је представа увек на првом месту. Без обзира на потенцијале које има, никада то није стављала у први план, већ је више радила на томе да ансамбл добије праву енергију и вредност. Зато је посебна и другачија.