Шћепановићу уручен Бора

М. МИРКОВИЋ

петак, 17. 05. 2019. у 21:32

Шћепановићу уручен Бора

Мирослав Цера Михаиловић и Бранимир Шћепановић Фото П. Милошевић

Свечаност у српској књижевној задрузи у част врсног приповедача и романсијера. Ломпар: Увелико живи класик српске књижевности

ЧАСТ је примити награду која носи име Боре Станковића, који је српску књижевност довео у висине, а своје родно Врање учинио од малог градића престоницом људске страсти, снова, љубави и греха. Бора је био писац који је својим књигама обележио не само своје време, већ и време укупне српске књижевности у смислу јаких емоција и вечне приче о пролазности, о жељи за младошћу, о љубави, о сновима.

Овако о свом великом претходнику говори наш врсни приповедач и романсијер Бранимир Шћепановић, лауреат овогодишњег признања са именом славног Врањанца, које му није уручено током "Борине недеље" у Врању (као другом равноправном добитнику Синиши Ковачевићу), већ на свечаности уприличеној у петак у Српској књижевној задрузи.

"Борина награда" представља признање писцу чије је дело обележило српску књижевност шездесетих и седамдесетих година протеклог века, истакао је професор доктор Мило Ломпар, председник жирија за доделу награде Књижевне заједнице "Борисав Станковић".

Прочитајте још - Почиње "Борина недеља"

- Његов роман "Уста пуна земље" доживео је у Француској више од 20 издања. Његове књиге одликује специфичан поступак у виду прожимања алегоријског и реалистичког исказа, оне имају универзално значење. Он је увелико живи класик српске књижевности - рекао је о Шћепановићу Ломпар, аутор обимног предговора за књигу изабране прозе Шћепановића "Оно друго време" у издању СКЗ, насловљеног "Странац и стид".

Прочитајте још - ЗАВРШЕНА "БОРИНА НЕДЕЉА": Лауреати Шћепановић и Ковачевић

Жири у ком су, уз Ломпара, седели и професор доктор Слађана Јаћимовић и Александар Лаковић, први пут је ове године одлучио да признање добију два писца, а у образложењу за доделу награде, о Шћепановићу су навели:

- У његовим делима се преплићу реалистичка и фантастичка мотивација, снажан морални апел и егзистенцијално осећање апсурда, ликови у којима одјекују детиње представе и страхови човека пред смрћу, симболи и алегорије у којима се препознају константе људске егзистенције и типска обележја модерне епохе. Све то чини његову прозу репрезентативном за једно поетичко време у српској књижевности, као и за универзалну димензију приповедања као таквог.

ПЛАКЕТА

ПЕСНИК Мирослав Цера Михаиловић, уредник Књижевне заједнице "Борисав Станковић" која организује награду као и "Борину недељу" у Врању, уручио је Шћепановићу у петак у просторијама СКЗ плакету у кожи и барељеф са ликом Борисава Станковића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Marko

17.05.2019. 22:39

Svaka cast Milu Lomparu sto je ispravio jednu veliku nepravdu u kulturi koja je u jednom trenutku okrenula ledja ovom velikom piscu!