ПАРИЗ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

КЕЛНЕР намешта столњак за четири господина у башти. Под грејачем, напољу, госпођа средњих година испија кратку кафу и шаље поруку мобилним телефоном. Улази троје туриста. Пристиже још један углађени пар. Она у беж комплету са црвеном торбицом, он у кежуал фазону, с тамним фармеркама и сакоом. Обичан петак пре подне у познатој париској кафани "Купола", под осликаним стубовима од којих је први с леве стране дело чувеног српског сликара Саве Шумановића.

Четири моћне женске фигуре као да носе таваницу. Под њом, креће комешање у сали. Време је ручку. На менију морски плодови. Девет острига из Аркашона. За америчким баром, први данашњи коктел. „Блади мери“ и со од целера. Простор је реновиран више пута, али оно главно је остало. На поду оригинални мозаик, на плафону лустери из доба арт декоа. И, наравно, стубови.

Прочитајте још - ЗАПИСИ ИЗ ПАРИЗА: Французи

- Почаствовани смо што радимо у оваквом простору - каже, за "Новости", келнер Тони, дочекујући госте који непрестано пристижу.

Када су Ернест Фро и Рене Лафон, 20. децембра 1927, на Монпарнасу, месту окупљања сликара и уметника, отварали нову кафану, јер се пред дотадашњима отезао дугачак ред, три хиљаде званица искапило је 1.200 флаша шампањца. Биле су то "луде године", бурне двадесете у Паризу.

Музика из оног доба овде се и данас се чује, у 15 сати последње недеље у месецу и сваке друге суботе увече. Баш синоћ био један такав плес. На Габенов бал неко долази маскиран, повучен традицијом и парфемом веселе епохе, неко дође онако, како се затекао. Важно је да се дух на тренутак врати у време Жозефине Бекер, која је баш ту шетала свог гепарда.

Ту, у ресторану за чије отварање је Шумановић осликао стуб, Албер Ками је тридесет година касније за столом број 149 прославио своју Нобелову награду. Овде су редовни гости били Жан Кокто, Луј Арагон, Салвадор Дали, Анри Матис, Хемингвеј, Пикасо, Андре Бретон, Сутин, Жан-Пол Сартр и Симон де Бовоар, Ив Монтан, Едит Пјаф. Ђакомети је увек нешто цртао на папирним столњацима, односећи редовно са собом ове скице, на жалост келнера. Шагал је у "Куполи" прославио 73. рођендан. Свој стални сто имали су Џејн Биркин и Серж Гензбур, а данас их је заменила њихова кћер Шарлота.

У "Куполи" је на свом последњем ручку у ресторану, петнаест дана пре смрти, за столом 82, једног децембарског дана 1995. године, био Франсоа Митеран. Наручио је специјалитет куће, јагњетину с каријем. Рекло би се да данас овде главну реч, ипак, воде туристи.

Култно место, прекопута такође познатог "Селекта", пратио је глас да су се у њему окупљале времешне даме које би, плаћајући кафу непознатим згодним младићима, тражиле страст у позним годинама. Приче о жиголима су, кажу овде, давна прошлост.

- Било је то у годинама после отварања, сада тога овде одавно више нема - тврди Карима, која дочекује госте.

ИЗЛОЖБА МАТИЦЕ СРПСКЕ

ИЗЛОЖБА "Сава Шумановић и тајна под куполом", коју је приредила Галерија Матице српске из Новог Сада, биће отворена данас у Културном центру Србије у Паризу. Поред припремних скица за стуб са представама четири женске фигуре, на изложби ће бити приказане и историјске фотографије ресторана из тридесетих година, реплика стуба и избор слика Саве Шумановића. Саставни део изложбе је и филм "Четири каријатиде" париског уметника Игора Антића. Ауторка изложбе је управница галерије Тијана Палковљевић Бугарски, а поставку прати каталог са текстовима на српском и француском језику.