- УМРО Мишо? Глумац? Не могу да верујем. Знам да је боловао. Добри наш Мишо...

Овим речима нас је на улазу у Томашево, где смо човеку коме стајемо и возимо га пар стотина метара, на питање где смо и код кога кренули, дочекала старина из родног села барда југословенског и српског глумишта Мише Јанкетића.

- Ено, онамо, код оног црвеног знака, па лево поред чемпреса, објашњава нам деда, коме кажемо да знамо пут, који вијуга и излази на мост преко плахе Љубовиђе, води до куће, домаћинског имања преминулог глумца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОДЛАЗАК ЛЕГЕНДЕ: Миша Јанкетић - глумачки књаз, краљ и маршал (ФОТО+ВИДЕО)

- Волим Љубовиђу, највише на свету - једне звездане августовске вечери, - казао је чувени глумац, након једне позоришне представе у "амфитеатру" пред кућом у Томашеву.

У среду је Мишова, како су га ословљавали у завичају, сакривена око расцвалих јабука и другог воћа, била закључана. Амфитеатар који прошле године није осетио глумце, зеленео се од тек израсле траве.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СТРАВИЧНА ЖИВОТНА ПРИЧА МИШЕ ЈАНКЕТИЋА: Молио је да му не кажу где живе синови човека који му је убио мајку


- Могу да га опишем у две речи: добар човек. Од краја априла је био у болници. На апаратима. Волео је ово, више је припадао овде, него... Провео сам са њим много времена. Читав живот. Дружили смо се много и у Београду. Он је био мој стриц. Мој отац и његов тата су били браћа од стричева. Радомир и мој Милован су били рођена браћа.

Јанкетићева кућа,фото М.Секуловић

Овако нам збори Мишин синовац, Ненад Јанкетић, који је дуго живео у Београду, а пре десетак година се вратио у завичај, не могавши да поднесе "гужву и хаос око себе"...

- У завичају је био - наш. Као и у Београду. Нико га није доживљавао као неку величину. Био је Мишо. Глумац. Понашао се нормално, без обзира на величину. То је нама у крви. Био је Београђанин. Томашевац. Црногорац... Припадао је свима - прича Ненад, пали нову цигарету, и додаје: - Бака Ива га је одгајила. Жена мога деде. Мишина стрина.

Ненад Јанкетић

Његова комшиница Цвијета Дуловић је са изненађењем дочекала вест о смрти великог глумца.

- Мишо је био само такав човек. Никад није дошао овде а да не обиђе комшилук. Као и његова деца. Марко, Радомир, Милица, Ива... дружили су се са нашом децом. Мишо је увек био расположен. Весео.

Цвијета Дуловић


Лепо га је било срести. Био је сироче. Стрина Ива га је њивила. Дао је кћерки име по њој... - прича Цвијета. - Последњи пут је био овде претпрошлог лета. Био је већ болестан. Добри наш Мишо. Сви смо изгубили по део себе његовим одласком.