Амерички редитељ Џон Карпентер, мајстор фантастике, добио је данас током овогодишњег издања Међународног филмског фестивала у Кану, Златну кочију, награду коју додељује француско Удружење редитеља.

"Никада нисам помислио да ће моји филмови имати такав утицај касније", рекао је Карпентер и додао да му је част што је примио то признање.

Француско удружење редитеља од 2002. додељује награду током Канског фестивала. Признање је добило име "Златна кочија" по истоименом филму Жана Реноара и додељује се редитељима који уводе новине у својим остварењима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Zvezde i glamur na Kroazeti

Карпентер, који се бави независном кинематографијом, такође је сценариста, продуцент и музички композитор. Карпентер је током 40 година каријере снимио хорор и научнофантастичне филмове светски познате, као што су "Ноћ вештица" (Halloween), "Створ" (The Thing) и "Бекство из Њујорка" (New York 1987).

Златну кочију је прошле године добио Мартин Скорсезе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Kanski festival: Tarantino u zadnji čas

Међународни филмски фестивал у Кану почео је јуче пројекцијом остварења "The Dead Don't Die" (Мртви не умиру) америчког независног редитеља Џима Џармуша, који је 1984. године добио Златну палму за филм "Чудније од раја".

Нови филм редитеља је на списку од 21 остварења која се такмиче за Златну палму. Кански фестивал ове године траје до 25. маја.