ДОБИТНИК угледне награде "Печат времена" за 2018. у области књижевности (коју додељује недељник "Печат") јесте Гојко Ђого, док исто признање у области науке и друштвене теорије деле Живадин Јовановић и Владо Стругар.

Ђого је награђен за песничку збирку "Клупко" ("Православна реч"), а одлуку је једногласно донео жири у саставу: Јован Попов (председник), Љиљана Богдановић, Верољуб Вукашиновић, Владимир Димитријевић и Никола Маринковић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ИЗЛОЖБА ШУМАНОВИЋЕВИХ ДЕЛА: Савин стуб под куполом

- Својом књигом "Клупко" Гојко Ђого је заокружио песнички триптих започет још збирком "Вунена времена" (1981), а настављен "Црним руном" (2002). Зналачки осмишљено и компоновано, "Клупко" евоцира препознатљиви свет Ђогове песничке митологије, метафорички и симболички репертоар његове поетике, обогаћујући их духовитим поетско-филозофским рефлексијама и меланхолично осенченим призорима урбане свакодневице - наводи се у образложењу.

По једногласној одлуци жирија (Радован Радиновић, председник, Немања Поповић, Љубомир Кљакић, Драгомир Анђелковић и Милорад Вучелић), "Печат времена" за науку и друштвену теорију равноправно су поделили Живадин Јовановић, награђен за књигу "1244 - Кључ мира у Европи" (Београдски форум за свет равноправних и СКЗ) и Владо Стругар, награђен за дело "Југословенски 1. децембар 1918. године" ("Завод за уџбенике").

Владо Стругар

Жири је оценио да су у књизи Живадина Јовановића дата сведочења аутентичног судеоника најважнијих догађаја, с једне од најзначајнијих државничких функција.

- Централна тема ове књиге је Косово и Метохија. То родно место сваког Србина кроз векове и данас, ма где се он налазио и живео. Без Косова и Метохије ми Срби не бисмо били то што јесмо. Управо из тих разлога Живадин Јовановић се пита како не изгубити Косово да не бисмо изгубили себе - каже се у образложењу.

Мада су о уједињењу Јужних Словена написане целе библиотеке књига, по мишљењу жирија, дело академика Влада Стругара "Југословенски 1. децембар 1918. године" делује свеже и публицистички и књижевно, а емпиријски веома уверљиво и утемељено.

- У делу се на нов и оригиналан начин сучељавају друштвено-историјске околности у којима је дозревала ујединитељска идеја, са победничком мисијом српске војске и њене врховне команде у стварању услова за уједињење и за одбрану те идеје - каже се у саопштењу.

Награда "Печат времена" (коју чине Повеља и новчани износ од 250.000 динара) лауреатима ће, традиционално, бити уручене у подне 12. маја, на Дан Светог Василија Острошког, у Југословенској кинотеци у Београду.

Живадин Јовановић


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Отворена тајна колекција уметничких дела Черутија (ВИДЕО)


ТРАГОВИ НЕ-ВРЕМЕНА

- Радује ме свака тако угледна награда као што је "Печат времена". Уз мало нескромности, хоћу да верујем да је жири у "Клупку" препознао трагове једног не-времена које је, у последње четири деценије, од "вунених" времена до данас својим бичевима оставило дубок печат на телу и души сваког од нас лично и нашег народа у целини - поручио је, за "Новости", лауреат "Печата времена" за књижевност Гојко Ђого.