Ремек-дела француске опере у руској режији

М. Мирковић

среда, 08. 05. 2019. у 06:28

Ремек-дела француске опере у руској режији

Јуриј Александров

Јуриј Александров, уметнички директор Опере Санкт Петербург. Бизеови "Ловци бисера" у среду увече у Народном позоришту

УМЕТНИЧКИ директор Опере Санкт Петербург, редитељ Јуриј Александров, који гостује у Београду са два ремек-дела француске опере – у среду увече у Народном позоришту са Бизеовим "Ловцима бисера", а у петак у "Мадленијануму" са Гуноовим "Фаустом", каже да јако воли да ради са српским уметницима.

Прочитајте још: Хор Сретењског манастира из Москве, 17. маја у Сава центру

- Имао сам срећу да режирам две представе, "Травијату" и "Пајаце" у Опери и театру "Мадленијанум", а у Народном позоришту ме привлачи сам театар, иако још нисам упознат са креативним потенцијалом тог ансамбла. Та позорница је по својим размерама веома погодна за представе Опере Санкт Петербург, и надам се да ћемо и у будућности неговати пријатељство, тим пре што се у нашем театру одржава у Русији јединствени Међународни фестивал камерне опере. Надам да ће Народно позориште приредити неку представу за учешће на нашем Фестивалу. А ми, са своје стране, желимо да и даље наступамо у Србији, јер је то нама пријатељска и веома блиска земља.

Прочитајте још: Дива Јадранка Јовановић проноси глас о Србији

Две опере са којима нам долази, Александров описује као два (сопствена) дијаметрално супротна редитељска приступа, два правца у раду камерног музичког театра којим руководи три деценије:

- "Ловци" су права источњачка бајка за одрасле (који такође заслужују одмор за душу), класична представа, док је "Фауст" модерна, експериментална поставка опере која се изводи у интегралној верзији, у којој нас Гуноова филозофија преноси у данашњи свет, у данашње представе о добру и злу, љубави, злочину... Док у "Ловцима" у први план долази лепота људских односа са предивном музиком и декорацијом у позадини, "Фауст" је тешка, садржајна представа. Верујем да ће свака на свој начин бити занимљива српској публици и да ће у најбољем светлу представити сву раскош талента наших сјајних певача, оркестра и диригента.

ЗА РОДИТЕЉЕ И ДЕЦУ

СА распадом СССР-а дошло је до распада система и деградације репертоарског позоришта. Генерације данашњих тридесетогодишњака или четрдесетогодишњака, који доводе своју децу у позориште, у великом броју случајева и сами први пут долазе у театар. Наравно, са таквим гледаоцем веома је тешко сарађивати. Зато смо и дошли на идеју да направимо раскошне оперске представе, бајке за одрасле, како бисмо оперски театар учинили занимљивим за различите социјалне и старосне категорије публике. Недавно смо поставили две дечје представе на музику сјајног руског композитора Цезара Кјуија - "Мачак у чизмама" и "Црвенкапа", које су доживеле велики успех како код деце, тако и код њихових родитеља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације