ИЗЛОЖБА ШУМАНОВИЋЕВИХ ДЕЛА: Савин стуб под куполом

М. А. К.

среда, 08. 05. 2019. у 20:41

ИЗЛОЖБА ШУМАНОВИЋЕВИХ ДЕЛА: Савин стуб под куполом

Фото Министарство културе, Радови Саве Шумановића

Манифестација у Галерији Матице српске у нашем културном центру у Паризу. Пред публиком скице за декорисање чувеног ресторана, слике и филм о великану

ДОК Галерија Матице српске из једне приватне колекције није пре шест година открила скицу Саве Шумановића за осликавање стуба у париском ресторану La Coupole, није било доказа да је наш сликар оставио траг у том славном ноћном локалу, осим сведочења Александра Дерока (тврдио је да је Сава украсио чак девет стубова). Новосадска изложба, настала поводом овог открића, чији је аутор др Тијана Палковљевић Бугарски, директорка Галерије, проширена с још 12 дела великана из Шида, биће представљена 17. маја у Културном центру Србије у француској престоници.

Прочитајте још:Уручене награде "Орфелин" и "Сава Шумановић"

Поставка "Сава Шумановић и тајна под куполом" фокусирана је на везе и утицаје између француске и српске културе, како у прошлости тако и сада, а уприличена је поводом 180 година успостављања дипломатских односа двеју земаља, нагласила је Асја Драча Мунтеан, помоћник за међународну сарадњу у Министарству културе и информисања, на конференцији за штампу. У КИЦ Србије у Паризу је, према њеним речима, прошле године одржано девет изложби, седам позоришних представа, осам трибина, 12 музичких догађаја и два филмска програма, а циљ је да се наша култура наметне пробирљивој француској публици квалитетним садржајима каква је ова изложба, или изложба посвећена Лубарди.

Прочитајте још: Изложба "Црвена стрела" у Кући легата

Поред припремних скица, с представама четири женске фигуре, изложбу ће чинити и фотографије ресторана La Coupole из тридесетих година 20. века, реплика стуба, као и избор Шумановићевих дела из колекције Галерије Матице српске. Међу њима су актови, пејзажи, групни портрети, који указују на тематска и стилска опредељења овог сликара и његов развојни пут током боравка у Паризу, нагласила је Тијана Палковљевић Бугарски, додајући и да ће се део програма одвијати у самом ресторану La Coupole на Монпарнасу, где ће се и делити флајери за ову изложбу:

Фото Agence Roger Violet ресторан La Coupole

- Пратиће је и филм "Четири каријатиде" Игора Антића, новосадског уметника који живи и ради у Паризу, посвећен Шумановићу, за који је музику написала, такође Новосађанка, композиторка и професорка Александра Вребалов, која живи у Њујорку.

На блиске и јаке везе српских и француских уметника двадесетих и тридесетих година прошлог века подсетио је и Владимир Маринковић из Француског института, који је помогао да се реализује поставка која ће бити отворена до 31. августа.

КАТАЛОГ

ИЗЛОЖБУ ће пратити и каталог са текстовима на српском и француском језику. О Шумановићу и његовом раду у La Coupole и о историјату овог париског локала, текстове су написали Жан-Батист Кизен, др Тијана Палковљевић Бугарски, Игор Антић и Жорж Вијо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

drug Cabor!

09.05.2019. 09:03

lepo, lepo...da li ce te I ovu izlozbu naprasno skinuti ako se pojavi neki gost kojeg bi srpska umetnost uvredila..?