Карановић: Поезија - похвала животу

Јл. Б.

уторак, 07. 05. 2019. у 10:25

Карановић: Поезија - похвала животу

Војислав Карановић / Фото В. Данилов

Признање "Десанка Максимовић" за Војислава Карановића. Говор песника о тананостима осећања и крхкости човека. Награда ће бити уручена на песникињ рођендан у Бранковини

КЊИЖЕВНА награда "Десанка Максимовић", коју њена задужбина додељује за укупан допринос српској поезији, ове године је припала песнику Војиславу Карановићу. Повеља, статуа Десанке Максимовић и новчани део награде лауреату ће бити уручени на песникињин рођендан, 16. маја у Бранковини.

- Ова награда за мене представља велику част и велику радост - каже Карановић, за "Новости". - У првој песничкој збирци "Песме", објављеној 1924, Десанка Максимовић има стих "Ја живот волим". Читаво њено песничко дело у знаку је тог стиха. Њена поезија представља велику похвалу животу, похвалу свету природе, свету људи, похвалу љубави, поезији и свему што постоји. Њене песме одликују изразита лиричност, мисаоност, суочавање са осећањем пролазности, отвореност и топлина, саосећање са другим људима и кристално јасан и прецизан говор. Све то више је него довољно да, парафразирајући стихове наше песникиње, могу да кажем: ја поезију Десанке Максимовић - волим. Радује ме што сам и на овај начин доведен у везу са њеним песничким делом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мачка поново на усијаном лименом крову

Жири, који чине Тања Крагујевић, Владимир Копицл, Слободан Зубановић, Соња Веселиновић и Светлана Шеатовић, једногласно је донео одлуку.

- Карановићева поезија представља говор песника о сопству, јединствености песничког бића, тананостима наших осећања и крхком ткиву унутрашњег света савременог човека. Поетика речите, ониричке, трансценденталне тишине у његовој поезији приближава се шумовима природе, гласовима биља и пантеистичком свету поезије Десанке Максимовић - наводи се у образложењу које је прочитала председница жирија Светлана Шеатовић.


ЗБОРНИК И ЗБИРКА

ОЧЕКУЈЕ се да ускоро из штампе изађе зборник критичких текстова о стваралаштву Милана Ненадића, који је ову награду понео пре две године, као и збирка сабране поезије прошлогодишње добитнице признања Ане Ристовић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације