ЈОШ једном се показало да се Алексинац препознаје по Књижевним сусретима "Гордана Брајовић", који су јуче завршени после тродневног богатог програма за децу и младе.

Пре подне писци Раде Танасијевић, Радослав Стојановић, Дејан Алексић, Славка Масоничић Војиновић, Власта Ценић, Виолета Јовић, Миломир Краговић били су гости код малишана ОШ "Свети Сава" у Суботинцу, где је рођена Гордана Брајовић, песникиња особеног сензибилитета и врсни репортер "Новости". Том приликом представљен је Зборник награђених радова основаца и средњошколаца на традиционалном конкурсу. Најуспешнијим малим писцима уручене су повеље и пригодни дарови на завршној свечаности у Центру за културу, где је све госте и учеснике поздравио Ненад Станковић, председник општине Алексинац.

Престижна награда "Гордана Брајовић" за најбољу књигу за децу и младе уручена је Радету Танасијевићу, за прозно-песничку збирку "Увод у њиву" у издању Библиотеке "Влада Аксентијевић" из Обреновца.

ПРОЧИТАЈТЕ И: "Мрак" у животу и души

Обраћајући се малишанима славодобитник је најпре указао на изузетне домете поезије Гордане Брајовић, издвојивши њену књигу "Индија, Индија", и додао:

- Детињство је оно наше унутрашње језгро које нас греје читавог живота. Пре него што кренете на велико путовање, на пример у средиште Земље, или се у Жил Верновом батискафу спустите на дно мора. Пре него што се у пратњи људи, звери и богова упутите преко Сиберије са великим авантуристичким магом Фердинандом Осендовским, или се запутите на стварно путовање, препоручујем вам да најпре упознате своје село, своју улицу, свој град. Откривајте свет у све ширим круговима, као кружни таласи који се шире из камена баченог у воду. И упамтите, ма куда кренули, ма куда пошли, увек понесите "кишобран за двоје".

Културна манифестација у Алексинцу


ЗЕМЉА КОЈА ОСЕЋА

ОБРАЗЛАЖУЋИ награду, др Зорана Опачић, председник жирија, у коме су били и Владимир Андрић и Весна Ћоровић Бутрић, је нагласила:

- У низу кратких прича и њихових епилога - песама, чији се стихови варирају и понављају у приповедању, исказује се сједињеност човека и природе. Приповедање и певање о мајци Земљи, засновано је на дубоком познавању и разумевању; она се опажа као жива ствар која осећа.