ШАБАЦ – Ауторке књиге "Оне су промениле Србију" Тања Лош и Војислава Танурџић, у среду увече одржале су 10. промоцију свог дела и на тај начин, у Дворани "Винавер" у "Библиотеци шабачкој", обележиле мали јубилеј.

Утолико вреднији јер се међу 70 биографија знаменитих Сркиња, налазе и Шапчанке попут прве српске лекарке Драге Љочић, криторке Персиде Миленковић, као и Исидоре Секулић и Милеве Ајнштајн, које су део свог живота провеле у граду на Сави.

- Пред вама је својеврсна историјска читанка какву треба да поседује свака кућа, а приче о женама прате богате илустрације. Многе од наших хероина прошле су тежак и трновит пут, али ово је и прича о идеалима од којих се не одустаје - рекла је Шапчанима ауторка Татјана Лош.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СВЕТИОНИЦИ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ: У Лозници промовисана књига "Оне су промениле Србију"

Жао јој је, како вели, што у књигу није уврстила и Шапчанку Томанију Обреновић, супругу господара Јеврема Обреновића, која је и те како утицала на то да Шабац данас изгледа овако лепо. Тања је са публиком поделила и интимну везаност за Шабац где је, као дете долазила са баком и деком из оближњег сремског села Платичева.

- Сећам се како смо се увек лепо сређивали пред одлазак у Шабац. На сладолед или уочи почетка школске године да нешто купимо. А овде су рођени и неки мени много драги људи - објашњава Тања Лош.Илустраторка Војислава Танурџић каже да податке за овакву врсту енциклопедије није било лако пронаћи. Када је у руке добила обиман материјал који је ваљало илустровати, послужила се постојећим фотографијама, али и записима, па и личним импресијама.

- Ту је прва жена која је летела авионом, прва лекарка, прва ктиторка, а околности у којима су оне постигле успех нису биле ни мало лаке. Ипак, књига је изашла у право време. Да нас подсети да овај живот може да се живи са дубљим смислом - закључила је Војислава Танурџић.

Промоцији је присуствовао и владика шабачки Лаврентије, као и бројни шабачки културни радници и заљубљеницви књиге. Приметан је био и број девојака из шабачких средњих школа, које је, како веле, привукао сам наслов и жеља да и саме постану хероине.