УПРАВНИ одбор Музеја савремене уметности одабрао је др Владислава Шћепановића, редовног професора на Факултету примењених уметности у Београду, као најбољег кандидата за директора МСУ, а њихов предлог прихватило је Министарство културе и 20. марта доставило Влади Србије на одлучивање.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ушће чека директора

У образложењу свог предлога УО је констатовао да програм Владислава Шћепановића "садржи интересовање за даљи локални, регионални и интернационални рад музеја".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Енглези хвале МСУ

- Кандидат, поред формалних услова конкурса, поседује виталност, мотивисаност и повезаност са савременом српском сценом, жељу да пружи подршку тиму кроз лично ангажовање и умрежавање у земљи и иностранству - наводи се, поред осталог, у образложењу УО. - Владислав Шћепановић поседује солидно познавање баштине, историјата, затеченог стања и проблематике Музеја, и својом личном ангажованошћу може умногоме допринети активацији, витализацији и реализацији започетих и будућих пројеката Музеја, као и истицању ревизије фонда.

Управни одбор је, како се наводи, уверен да "Шћепановић може надокнадити неке пропусте свог четворогодишњег плана личном енергијом, преносивим менаџерским знањима и ослањањем на стручни тим кустоса".

Иначе, на јавни конкурс, објављен 24. јануара 2019, пријавила су се четири кандидата: Шћепановић, др Зоран Ерић, др Бранислав Димитријевић и актуелни в. д. директора МСУ Слободан Накарада.

И пре и после велике реконструкције и отварања МСУ, у октобру 2017, зградом на Ушћу управљају директори у статусу в.д. . Својевремено је, у истом статусу, годину дана на челу МСУ био и садашњи кандидат Владислав Шћепановић (јун 2013/јул 2014). Актуелни в. д. Слободан Накарада на том месту је од септембра 2015. године.

Владислав Шћепановић Фото Танјуг

НЕМА ЗАКОНСКОГ РОКА

ИЗ Владе Србије у уторак нисмо добили одговор на питање када ће се избор првог човека МСУ наћи на седници Владе. Не постоји законски рок за именовање, међутим, уколико Влада не прихвати овај предлог, сматра се да јавни конкурс није успео. У том случају Влада може, на предлог Министарства културе, донети ново решење о именовању вршиоца дужности директора.